Легенда за глицинията

Легенда за глицинията

Blue Moon
Wisteria
на Бг - цветни водопади – Глициния


За глицинията сме писали и преди - много красиво растение. В София мога да ви кажа къде има впечатляваши такива  - на Шипка, в Борисовата градина на плошадката с "чичо слон", в Лозенец има на няколко места...


Разкошна глициния – Сградата е в центъра на София, на ул. Шипка срещу Руския културен център. Цветен водопад, огрян от слънцето


Любопитни факти за глицинията - къде расте най-голямата, глициния в картините на Моне и симки от Цюрих.


В тази публикация снимките са от Барселона - Jardí botanic Barcelona, Parc Montjuïc. Скоро ще има отделен пост за парковете в града на Гауди.


Wisteria bcn 1

Легенда за глицинията


Глицинията дошла в Европа, а преди това в Япония, от Китай. Има стара китайска легенда за това как се е появило това растение. Живяла някога красивата девойка Гуй. Тя била прекрасна, стройна и гъвкава, но най-удивителното у нея били черните й коси, които на слънчева или лунна светлина преливали в синьо и виолетово. Един ден от планините долетял дракон и я отвлякъл. За наказание небесата го превърнали в растение с грозна и напукана кора, но с красиви цветове, които приличали на косите на Гуй.

Затова и цветовете на глицинията се спускат като цветни водопади, като косите на млада девойка, която дълго ги е ресала стъпила на камък в реката.

Wisteria bcn 3

Това красиво растение е основен мотив в модата от Древна Япония до наши дни. Цветовете на глицинията (сини, розови или бели) са много благодарен мотив за бродерии по дрехите, апликации на аксесоари и бижута. В Япония цветята като мотив са особено важни, защото техният жизнен цикъл се асоциира с този на човека. Там се срещат най-красивите мотиви, посветени на това разкошно растение.

kimono glicinia

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.