Средата на април е и много огради са като лилави водопади. Цветовете на глицинията нежно и грациозно, но в същото време доста буйно се спускат надолу като  неукротимата вода на водопад.Глицинията  се нарича "Лилава лоза" в Китай . В един  грозд, венчелистчетата  хармонично преливат от тъмно лилаво на върха към  нежно бяло в основата. Глицинията символизира игривост и приключения, което много точно характеризира начина по който расте.
От всички растения, глицинията е най-ярък пример за игривата спонтанност на природата. Когато реши да расте, расте, без да знае до къде да нарасне.Има дори турска новела, която е озаглавена с името на растението "Morsalkim".

Големият френски художник Клод Моне е отделил специално място на глицинията в своето творчество.Неговата глициния, рисувана около 1920 е в преобладаващ небесно син цвят!
Втората Wisteria (също около 1920) е много пастелна с много бледо лилаво доминиращо на заден план.
Една трета картина на гициния (отново за 1920 г.) показва прекрасно  цъфнало растение  в  бял цвят  на бледо син и бледо лилав фон.
Тези картини са разглеждани като част от "Pond Series" на художника и глицинията обхваща арките  на японското мостче в летния дом на Моне в Giverny.Най-голямата глициния  в света расте в Сиера Мадре, Калифорния. Има дори празник в нейна чест и  фестивала се провежда всяка година.Величествената глициния е на повече от 100 години.Ефектната глициния  е била първоначално наречена Glycinia след думата "glykys", която на гръцки значи сладка. Един американски естествоизпитател, Томас Nuttall, преименувал  глицинията през 1800 г. в чест на известен ботаник от Университета в Пенсилвания.
Въпреки че растението е кръстено в чест на проф. Casper Wistar,  име му  случайно е сгрешено и "а" се заменя с "е". Името никога не е било променено и  wisteria  е  популярното и ботаническо наименование на това растение и досега.
Лозовият шедьовър глициния, който расте в Калифорния е толкова голям, че е получил място в "Книгата на Рекордите на Гинес". Той е определен като "Най-голямото цъфтящо растение в света." Тази невероятна лозова глициния е с размер  повече от един декар и тежи 250 тона.
Глицинията има повече от 1.5 милиона цветове всяка година с 40 цъфтежа на квадратен фут. Клоните на това невероятно растение достигнат невероятните 500 фута дължина.Експерти са направили оценка на клоновете, че  може да растат 24 инча за 24 часа.
Най-голямата глициния в света е красив  китайски сорт с лавандулов цвят. Тя е засадена през 1894 г. от Уилям и Алис Brugman. Двойката купиларастението от  местен разсадник за 75 цента и го засадили в близост до дома им. Те в крайна сметка продали дома двадесет години след засаждането на глицинията. H.T. Фенел купува дома и се влюбва в глицинията  и започва да строи беседки за нея.

Глицинията продължавала да расте и станала прекалено голяма за опорните съоръжения издигнати от г-н Фенел. Огромното растение в крайна сметка започва да расте върху къщата. Покривът не може да издържи тежестта на лозовия гигант  и накрая на покрива пада. Къщата е разрушена през 1931 година. Те построили нова къща в  близост. Нови съоръжения са построени, което позволявало глицинията да продължи да нараства.
Този необикновена глициния е удостоена с фестивал през 1918 година за първи път. Тази традиция продължава и днес. Фестивалът има около 15 000 посетители всяка пролет.

Този великолепен античен лозов екземпляр е обявен за едино от седемте градински чудеса на света. Той заема достойно място заедно с градините на Бъкингамския дворец, секвоевите гори в Национален парк "Секвоя", в тропическата джунгла на Бразилия в Амазонската долина, индийските градините на Тадж Махал, японските Yokohama rockgardens и мексиканските плаващи градини Xochimilco.