Макове

Нежни, закачливи, но още гърците и римляните са ги асоциирали с "вечния сън", защото всички макове съдържат до известна степен упойващ алкалоид, който предизвиква сънливост. Думата опиум идва от гръцката дума опос, което означава сок. Цветовете на маковете варират от нежно бяло до червено-лилаво. При упойващия мак (Papaver somniferum)действието на алкалоида е противоположно като причинява еуфория. Полският мак (papaver rhoeus), който се среща в Европа и Азия съдържа висока концентрация от алкалоида реадин водещ до сънливост. Макът още е симбол на загиналите войници. В Канада,Съединените щати, Австралия и Англия в деня когато се почита паметта  на падналите във войните, хората си закачват макче направено от пластмаса или хартия на лявата страна на яката. През 1915 година канадския войник Джон МакКрей пише поемата " Сред полетата на Фландрия" в която описва гибелта на свой боен другар сред веещите се цъфнали макове.

Ние не ще спим, въпреки че маковете растат сред полетата на Фландрия

Жътите макове са толкова красиви, но не се срещат често. Венчелистчетата им се затварят през нощта или когато е студено, ветровито и се отварят отново на сутринтта. Когато е облачно може да останат затворени.

Оранжевите макове може да се видят в фермерските земи.  Тези нежни създания имат еденични венчелистчета и са едногодишни , а някои многогодишни растения.

Белите макове спадат към групата на опиатните и често са черно-лилави в центъра.

Маковото семе намира голямо приложение в кулинарията. Те са прекрасна декорация на кексове, мъфини, хлябове и претзели. Фалшив положителен тест за наркотично влияние до 48 час може да се даде след консумацията на маково семе, тъй като всяка част от растението съдържа вече споменатия алкалоид. Така че не прекалявайте с рулото с макова плънка.

mak-1

mak-6

mak-7

mak-3

mak-4mak-5

mak-5