Илекс

Илекс
Илекс (Ilex vomitoria, популярно в света и под имената Yaupon Holly, Yaupon и Cassina, а в България като джел, самодивски чимшир или бодлива зеленика) е вечнозелен храст с произход Северна Америка. В София, в Борисовата градина има от това вечно зелено дърво само на едно място.
Най-популярното приложение на илекса по света е под формата на декоративно растение. Зададат ли се коледните празници, по традиция улиците и домовете на Британските острови се покриват с клонки джел. Заради красивия си вид е много подходящо украшение за балкони, тераси и веранди в празничните дни. Около Коледа саксиите с илекс красива украса на празничната стая.

Растението е признато и почитано от някои народи като символ на възраждане на съвършенството и светлината в човешката душа. Джелът е може би най-празничното дърво в необятния дом на природата през зимата.

Ilex vomitoria 1

Американците използват листата и стъблата на илекса, за да варят чай, наречен "asi" (черна напитка) поради свойството му на пречистване на организма.

Казват, че ако сложите клонка илекс във ваза като коледна украса може да пусне коренчета и да го засадите след това в саксия. В момента има една клонка в червена ваза на прозореца, но коренчета – няма, но допълва украсата.

imel 4

Илекс в коледната украса


Това е доълнение по Коледа 2017. Защото илекс има по магазините в София и той заема свето място в коледната украса  и у нас.

Зададат ли се коледните празници, по традиция улиците и домовете на Британските острови се покриват с клонките на джела. Заради красивия си вид е много подходящо украшение за балкони, тераси и веранди в празничните дни. Около Коледа саксиите с илекс са добре дошли за украса на празничната стая. За да се допълни ритуала, може да се окичи като жива елха, което е редовна практика в западните страни.

imel 3imel bud 1

Легендата: Едно овчарче било заспало в гората, но се събудило внезапно и видяло в небето ярка светлина. То много се изплашило и хукнало да бяга, излизайки на полето. Там чуло песента на ангелите и видяло много хора да вървят в една посока. Попитало ги къде отиват, а те му отговорили, че се е родил Божият син. Всеки носел подарък за бебето, а овчарчето нямало нищо. Постепенно забавило ход и изпаднало в униние, защото не можело да отиде с празни ръце при малкия Иисус. Както вървяло умислено, овчарчето без да иска се уболо на някакви тръни. Погледнало надолу и видяло зелена клонка. Взело я и продължило пътя. Когато стигнало до яслата, в която спял малкия Иисус, момчето поднесло своя скромен дар. От стискането на бодливата клонка обаче ръцете му се били изранили. Капките кръв паднали върху зелените листа и мигом се превърнали в красиви червени плодчета.

Има разлика между Илекс и Имел - но тък като все още не са много популярни у нас - имената са имена, по-важно е красотата, която създават и усещането за празник

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.