Приятно е да получиш букет цветя. За съжаление повечето растения не издържат твърде дълго и бързо увяхват. (това е причината поради, която не искам да получавам букет от отрязани цветя, а предпочитам саксия, луковици, семена, които да заседя в градината)

Това са 10 прости, но ефективни начина, събрани от редакторите на adme.ru, които ще запазят откъснатите цветя свежи и красиви за по-дълъг период от време. Някои от тях може да са ни познати, може и да ги правим, за да запазим букета по-дълго време, но съгласете се, полезно е, когато са събрани на едно място.

10 прости начина да запазим откъснатите цветя свежи по-дълго


Поставете цветята в голяма и чиста ваза Винаги използвайте чиста ваза. По този начин ще намалите риска от бактерии и други микроорганизми, които могат да се размножат и засегнат цветята. Уверете се, че стъблата им не се притискат твърде много едно в друго. Изберете вази с широки гърла.

Използвайте топла вода Температурата трябва да е около 43-44 градуса по Целзий. Налейте водата във вазата с цветя и я оставете на хладно място за час-два. Горещите водни молекули се движат по-бързо през стъблата. Същевременно цветята губят по-малко влага заради студения въздух. Този метод се нарича „закаляване“.

Ако не искате да „закалите“ цветята си, използвайте топла водаПросто сложете букета в топла вода или в такава със стайна температура. Току-що откъснатите цветя приемат топлата вода с много по-голяма готовност, отколкото студената. За напъпилите растения обаче най-добре ползвайте студена.

Махнете листата в долната част на стеблото За да удължите живота на букета, премахнете всички листа, които ще се озоват под вода във вазата. В противен случай те ще загният доста бързо и ще захранят бактериите, които впоследствие ще увредят самото растение.

Подменяйте водата Всеки ден. Не забравяйте да отстраните и всички дребни остатъци на дъното, преди да налеете свежата вода. Това ще намали риска от инфекция. Можете да добавите и таблетка аспирин, за да поддържате водата чиста и свободна от бактерии, увреждащи растенията.

Срежете стъблото под ъгъл Не забравяйте да подрязвате стъблото редовно. Използвайте остър нож. Направете разрез под 45 градуса. Тази простичка процедура ще възвърне умението на цветята да абсорбират водата. Желателно е да я направите непосредствено преди да ги сложите във вазата.
При по-чувствителните цветя, като розите например, е най-добре да режете стъблата им под течаща вода. Те са особено податливи на бактерии и въздушни мехури, които пречат на абсорбирането на водата.

Използвайте храна за цветя Можете да я купите от всеки цветарски магазини. Тази „храна“ съдържа редица важни съставки, удължаващи живота на откъснатите цветя. Освен това много от съставките са биоциди – т.е. предотвратяват разпространението на бактериите.
Естествено, можете да си приготвите храна за цветя и у дома, като смесите която и да е газирана напитка, съдържаща захар, с малко вода в съотношение 1:3. Накрая, добавете няколко капки белина (не повече!), за да унищожите вредните микроорганизми. Всъщност, тази смес често се оказва много по-ефективна от комерсиалните храни за цветя.

Дръжте цветята далече от директната слънчева светлина и радиаторите В противен случай ще ги стресирате. Не ги поставяйте в близост и до купа с плодове, тъй като последните отделят малки количества етилен – химично съединение, което води до по-бързото увяхване на цветята.

Отстранете увехналите цветя от букета колкото се може по-скоро Веднага щом видите, че някое цвете увяхва, го отстранете от букета. В противен случай етиленът, който отделя, ще увреди и останалите.

Подреждайте цветята адекватно Не всички цветя трябва да бъдат поставяни в една и съща ваза. Току-що откъснатите нарциси и зюмбюли отделят във водата химикали, които са токсични за останалите растения. Затова е най-добре да ги държите в отделна ваза.Ако въпреки всички ваши усилия цветята започнат да увяхват, потопете ги в топла вода за няколко минути. Това е последното нещо, което можете да направите, за да ги върнете към живот.