Имел в коледната украса

Имел в коледната украса
Срещата ми с имела бе в Будапеща по Коледа 2011. Като име го знаех, но го видях там – в украсата за Коледа, в цветарските магазини, в малките букетчета,които слагат по масите в кафенетата. И след това с изненада открих, че това е една паразитна лиана, по дърветата на острова. Тогава научих и поверието, че е на хубаво, ако те целунат под имела. На острова в Будапеща, това толкова романтично и красиво място, с големи дървета и красиви цветни алеи, малък зоопарк в който остават да презимуват щъркели… как да не искаш да те целунат, ако любимият човек е до теб.

Целувките под имела вещаят щастлива година и здраве


Имелът е един от символите на Коледа (в Западна Европа). Клонката служи не само за украса - целувките под нея вещаят щастлива година, хармония и здраве. Ето няколко любопитни факта за растението:

- По света има около 1300 вида имел. Около 20 от тях са класифицирани като застрашени. Растението е паразит - то впива корените си в дърво-приемник, от което смуче хранителни вещества.

- Въпреки паразитното си съществуване, имелът е важна част от екосистема, тъй като на плодовете, листата и нектара му разчитат няколко вида птици, пеперуди и пчели.

- Според скандинавската митология плодовете на имела са сълзите на богинята Фрига, възвърнали към живот убития й син Балдур.

- Според поверието всяка жена, отказала да бъде целуната под клонка имел, ще бъде застигната от лош късмет.

- Плодовете на имела съдържат отровата форатоксин, поради което не е препоръчително да се поглъщат.

imel bud 2

Легенди за имела


Още от най-древни времена е едно от най мистериозните, чудотвотни и свещени растения


Някога Друидите смятали имела за свещено растение и хората вярвали, че той притежава чудотворни способности - да лекува болести, да се използва като противоотрова, да спомага за плодородието и да предпазва от зли магии.Освен това се смятало, че имелът действа като афродизиак и благоприятства сексуалната мощ.

В Древна Гърция традиция било да си разменяш целувка под имел на празници или брачни церемонии. Ако влюбена двойка се целунела под имел, това се тълкувало като обещание за женитба и предвещавало щастие и дълъг живот.

Англо-Саксонците асоциират мистичния ореол на имела с легендата за Фрея, богинята на любовта, красотата и плодородието. Според този мит, всеки мъж трябвало да целуне момиче, случайно попаднало под имелово клонче. При всяка целувка той откъсвал зрънце от плодовете на растението. Когато и последното зрънце е откъснато, имелът губел влиянието си.

В Скандинавските страни, имелът е смятан за растение на мира, под което враговете са били длъжни да сключат временно примирие. Ако те се срещнат до имелов храст в гора, било закон да сведат оръжията си до следващия ден.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.