Български: Ракитник, морски зърнастец

Латинско наименование: Hippophae rhamnodis

Английско: Sea-buckthorn
Немско: Sanddorn
Руско: Oблепиха
Cибирският ананас широко е разпространен в Монголия, Турция, Северен Иран, Сибир, Алтай, Кавказ, Белорусия, Прибалтика и др. У нас се среща по крайморските пясъци крaй Варна и граничните райони с Турция.

Хората са използвали ракитник в продължение на поне 12 века. Тибетската класическа медицина,  Rgyud bzi("Четирите тантри"), приписванa на династията Тан (618-907 г.) изброява 84 предписания за приготвяне  на  лекарства от морски зърнастец.

Древните гърци наричали растението Hippophaë "блестящ кон". Те хранели състезателните коне с листата на ракитника  и вярвали, че конете ставали силни и здрави, когато пасяли листата на  дърветата.
Според друга легенда листата на  морския зърнастец  са били една от предпочитаните храни на Пегас . Растението е било също широко използвано в народната медицина в Римската империя, Монголия и Русия.


Ченгиз хан, основателя на Монголската империя, една от най-големите империи през 13 век, се позовава на три фактора: добре организирана армия, строга дисциплина и морски зърнастец. Вярвало се, че маслото на морския зърнастец правел войниците на  Ченгиз хан силни и много по-гъвкави от тези на враговете им.

Въпреки това само през последните десетилетия,  хората са започнали да оценяват kaчествата на морския зърнастец. Учените, които са ангажирани с научните изследвания на морския зърнастец в различни страни са "преоткрили" неговата ценност за хората от извършването на голям брой научни експерименти. Руски и китайски учени специално са направили значителен принос в изследването и разработването на морския зърнастец.

Растението е преди всичко ценено заради своите златисто-оранжеви плодове, които са богати на  витамин С, витамин Е и други важни вещества, флавоноиди, масла,  мастни киселини, както и други здравословни съставки. Листата  сега също са използвани за приготвянето на  чай, тъй като те  съдържат допълнителни тритерпени.

Флавоноидите на морския зърнастец (предимно в плодовете, но също  и в листата) и маслата му  (предимно в семената, но и в месестата част на плода), са два продукта, специално извлечени за медицинска употреба. Така например,  екстрактът на ракитника  обикновено се произвежда,като съдържа 80% флавоноиди,  20% от остатъчни масла, витамин С, и други компоненти. Понякога флавоноидният екстракт е съчетан с масло. Например,  флавоноидно- маслени капсули (направени от флавоноиден екстракт в комбинация с  масло в меки желатинови капсули) са  предназначени за употреба при лечение на сърдечно-съдови заболявания.

Ракитникът се използва и при кожни заболявания, язва и  чернодробна цироза. Все още се правят лабораторни изследвания за ролята на ракитника при възстановяването на раково болни след химиотерапия.

Коментари на наши читатели

Ina Lozanova Лековито растение

#

Дияна Костадинова Продава се в някои разсадници и у нас, лошото е, че и то е мъжко и женско... Преди много години маслото от облепиха беше единственото, което помагаше на баща ми срещу язвата му - оттогава знам за това растение. Сега решихме да си го садим и разбрахме, че е разделнополово.

#

Natalia Pekova В Русия го има във всяка градина, наистина е много лековито и там го използват много.