Какво означава цветът на розите

Какво означава цветът на розите
Първите сведения за розата срещаме в древните индийски предания, които разказват за почитта, с която се ползвало това цвете. С рози украсявали царските покои, с тях плащали данъци и такси.

По време на републиката римляните смятали розата за олицетворение на строга нравственост и я използвали като награда за забележителни дела.

Богинята на подземния свят Хедека е изобразявана с венец от рози. В Индия богинята „Великата майка” била известна като „Свещената роза”. В древен Китай червената роза била наричана „Цветето на богинята”.

В Библията се казва, че розите в райските градини били бели, но почервенели от свян, заради привличането, което се породило между Адам и Ева.

Легенди за розата
Пренесена по българските земи от Азия преди столетия, през XIX в. Rosa Damascena се превръща най-голямото богатство на Казанлъшкия регион и символ на България. Под влияние на уникалните климатични и почвени условия нежната гостенка постепенно се обособила като самостоятелен вид, различаващ се от маслодайните рози, отглеждани в другите страни.

Rosa damascena Rosa damascena

Легендата гласи, че още Александър Македонски бил очарован от розата при походите си на изток, а негови войни на връщане донесли на Балканите стръкове от ароматното цвете.Днес в големите градове има цветни градини, има ботанически градини, има и розови градини. Такава розова градина има и в София, в Борисовата градина и нейната история е повече от 100 години.

Розата може би е най-често подаряваното цвете. А знаете ли каква символика носи цветът на розата?
По време на Викторианската епоха се създават множество "речници" за значението на различните цветя, към които човечеството с обръща с любопитство и до днес.
Ако получите рози, вече ще знаете каква е тяхната тайна символика според цвета им!

Каква символика носят различните цветове рози?


- Червена роза - тя означава "любов" - дълбока и безусловна!И се сещате за песента на Алла Пугачова Милион алени рози, а песента е по действителна история. Това е и цветето символ на Св Валентин.

- Бургундско червена роза - тя означава "неосъзната красота".

- Бяла роза -  означава "сърце, което не познава любовта".

- Жълта роза - може би не мислите, че е жестоко да подарите на някого жълти рози, но това слънчево цвете значи "изневяра"

- Розова роза -  това красиво цвете носи послание за благодат у себе си.

- Оранжева роза - този енергичен цвят означава "чар и пленителност".

- Роза с цвят праскова - Тя означава "скромност"

- Лилава роза - тази по-странна на цвят роза означава "очарование".

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.