Цветен хороскоп

Цветен хороскоп

Лале ли си, зюмбюл ли си според зодията?






Овен - Лале
Преди много години един принц на име Ферхад се влюбил в чудно хубава мома – Ширин, която загинала. Принцът пришпорил коня си към една пропаст и се хвърлил в нея. От проляната кръв изникнали алени лалета. Този не особено разумен принц с горещо сърце бил зодия Овен. Оттогава червеното лале е символ на идеалната любов. Жълтото навява жизнерадост и дръзновение – две неща, които описват рогатите идеално. Tъмната им кадифена сърцевина е сякаш обжарена от горещото сърце на вечно влюбения Овен.


Телец - Крем
Ако Телецът беше цвете, той щеше да е крем. Според старогръцката легенда лилиумът (кремът) се появил, когато кърма от гръдта на богинята майка Хера капнала на земята. Капки мляко опръскали и небето – те се превърнали в звезди от Млечния път. А друга легенда твърди, че лилиумите се получават от падащите звезди. Едрото цвете идеално пасва на романтични, чувствени и топлосърдечни натури. Лилиумът символизира приятелство, вярност, чистота и благородство и носи благополучие. Той е идеален за хора с безупречен вкус и афинитет към луксозното и красивото.


Близнаци - Роза
Близнаците са хем забавни, хем винаги склонни да свършат някоя дяволия – не от лошо сърце, а ей така, майтап да става. Бързо се адаптират, почти навсякъде виреят, всички ги харесват. Точно като розите, които са красиви и ухаят сладко, но имат и остри бодли. Червената символизира страстната любов, бялата – невинността на детето в Близнака, жълтата – бъбривостта и жизнерадостта му, и розовата – любовта на приятелите. Странното е, че латинският израз sub rosa (под розата) означава “под секрет”, а пазенето на тайна трудно може да бъде свързано с Близнаците.


Рак - Ралица
Цветето Ралица лекува тялото и душата. То пропъжда въшките и скорпионите. Изглежда като окичен грозд от ярко сини, розови, бели, оранжеви и червени цветчета. Ралицата символизира откритото сърце, светлината, чувствителността и романтиката. Отъждествяваме това красиво полско цвете с родените под знака на Рака и заради защитните му и целебни свойства. Високият ръст, тежките съцветия и чупливите стебла – всичко това показва, че растението се нуждае от опора така, както Раците се нуждаят от партньор, към който да се прилепят.


Лъв - Слънчоглед
Който не си е направил снимка сред поле от слънчогледи, значи цял живот напразно е щракал селфита. Който не е имал поне един приятел Лъв, все едно не е живял пълноценно. Инките обожествявали цветето, което едновременно е и храна. Лъвът също притежава и божествени характеристики. За триединство не можем да говорим, но в него има една специфична дуалност – той е и слънцето, и слънчогледа, хем е възхитителен, хем възхитен от себе си. Щедър, сърдечен и егоцентричен, Лъвът приковава вниманието така, както слънчогледът, независимо къде е поставен.

Дева - Маргаритка
Хубостта на Девата не е натрапчива като слънчогледа, нито трънлива като розата, а чиста и сияйна като маргаритката. Според келтите, когато от този свят си отиде детенце, Господ обсипва земята с маргаритки, за да разведри покрусените родители. В нордическата митология маргаритката е свещеното цвете на богинята на любовта и плодовитостта Фрея. “Обича ме, не ме обича…” – колкото може да се разчита на листенцата на маргаритката да кажат истината за любовния ви статус, толкова и на Девата да се занимава с такива романтични глупости.


Везни - Хортензия
Хортензия е второто им име. Кичестите цветни топки в бебешки цветове – бяло, бледо виолетово, момичешко розово и момчешко синьо, са точно толкова китни и спретнати, както типичният представител на зодиакалния знак Везни. Според едни дантелените помпони на хортензията символизират суетата и самохвалството, а според други – като поднесеш букет от хортензии, изразяваш дълбоката си благодарност. Цветът на хидрангеята (другото име на хортензията) зависи от химическия състав на почвата. За да имаме сини цветове, трябва да полеем цветето с разреден оцет.


Скорпион - Божур
Божурът – символ на богатство и почести, е много тачен в Китай, дори е национален символ. В превод от китайски името му звучи като “най-красивото цвете”. С кичестите си благоуханни цветове той предизвиква асоциации с романтичната любов. Подарява се с пожелание за успех и щастлив брак. Защо точно това цвете се свързва с мрачна и опасна персона като тази на Скорпиона? Заради чувствеността, дори безсрамието и неустоимото обаяние на пищното цвете. Да не забравяме, че в старогръцката митология нимфите криели голите си тела в цветовете на божура.


Стрелец - Карамфил
Едни обичат рози, други маргаритки, трети – божури, но най-малко са обожателите на карамфила. Интелектуалец и боец, Стрелецът вижда красотата, пищността и благоуханието на пренебрегваното от времето на комунизма цвете. А то има богата символика. Белите карамфили се подаряват за късмет и в израз на чиста и свята любов. Яркочервените – на обожание, виненочервените – на страст, а пъстрите са знак на несподелена любов. Розовите са символ на майчината любов. Силата и издръжливостта на карамфила са присъщи и на Стрелеца.


Козирог - Виолетка
Африканската виолетка е цветето, което олицетворява всичко, що е личността на Козирога. Стабилен, сериозен и отговорен човек, който определено си пада по лукса и глезотиите. И така меките, плътни листа на африканската виолетка загатват за скритата чувственост на рогатите. Разбира се, и тези скромни цветя са в различни цветове. Докато виолетовите теменужки символизират вярната любов, скромността, почтеността и благородството, белите са знак на целомъдрие и добродетелност, а жълтите означават доброта и високи ценности.


Водолей - Орхидея
Древните гърци вярвали, че ако мъжът изяде пъпките на орхидея, ще увеличи половата си мощ и ще заплоди жената с мъжка рожба. За да се роди момиче, жената трябва да яде напъпили цветове. Името на цветето идва от гръцкото orchis – “тестиси”, заради формата на цвета. В Древна Япония е цвете на императорите. А за козметичната компания “Герлен” в днешно време орхидеята е извор на вечна младост. Какво по-подходящо цвете за Водолея – духовен, вдъхновен, интуитивен, интелектуален и лоялен към приятелите и любимите си знак.


Риби - Алстромерия
Рибите са щедри и внимателни, деликатни, търпеливи и чувствителни хора. Те са проникновени наблюдатели и разбирачи на човешката душевност, но най-рядкото им качество е в това, че успяват да разгадаят дори себе си. С тях лесно се общува и са доста мъдри същества, макар и да се водят по-скоро от емоциите си, отколкото от разума. На характера на този воден знак съвсем точно отговаря едно екзотично, нежно и скромно цвете – астромерията, известна още като “перуанска лилия”. То е символ на приятелската вярност и самоотверженост.






0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.