Когато в Япония цъфтят вишните е впечатляващо

В края на март до началото на април стотици дървета се покриват в цвят от снежно бяло до розово. Япония се превръща в една цъфтяща страна. Нарича се сакура.

Първите пъпки разцъфнаха на контролирани дървета в парка на град Нагасаки на южния остров Кюсю на 21 март 2019. По традиция началото на сезона на сакурата се обявява тогава, когато на контролните дървета се появят най-малко пет нежно розови цветчета.

Всяка година като магнит привлича хиляди хора, които желаят да се насладят на това изумително по красота зрелище. Цветовете на вишните са само за няколко дни. Но тази нетрайна красота е неотменна част от културата на Япония.

Това е време да оставите вашите задачи и да се порадвате на цветовете. И понеже е трудно да се стигне до Япония подбрахме няколко снимки, които да предадат красотата на цъфналите вишни. И няколко хайку стихове, които да разкрият красотата, възприятието и философията на преходността на цъфтенето на сакура.

За тези, които са в София има едно място където може да се видят сакура. Това е до Ал Невски – дарение са от японското посолство, има и пред Народната библиотека.

Ако нямаше
Вишневи цветове
На този свят
Колко по-спокойни
Щяха да бъдат сърцата ни през пролетта


Вишнев цвят


 

sacura1

снимка © Korri Crowley


Ах, колкото и да гледам вишневите цветове


В планината покрита от облаци


Няма да се умори погледа


И ти, като тези цветове,


Да ти се любувам – няма да се уморя!


Ки-Но Томонори


sacura2

снимка nastol


Мина пролетната нощ


Белият изгрев се превърна


В море от цъфнали вишни.


Мацуо Басе


sacura3


снимка © Larksgar Annex


Един след друг


Падат цветчетата на сакурата


Трептят от вятъра


Масаока Сики


sacura4


снимка © Tomo


Времето когато цъфтят


Вишните сред облаците


Затова ли


Стана на душата просторно


Като пролетно небе


Камо Мабути


sacura5


снимка © Mandy Kieshauer


Облаци от вишневи цветове


Звън на камбана доплува… от Уеню


Или Асакуса?


Мацуо Басе


sacura6


снимка © David A. LaSpina


Вишните, вишните цъфтят


И за тези стари дървета


са пели някога


Кобаяси Исса


sacura7


снимка imgur


 

 

"Ценността на момента, в който живеем, защото този момент свършва и настъпва неговия край. Както сакурата или цъфналото черешово дърво е красиво само за дни, така едно цветче е красиво за момент и в следващия момент вече то лети към земята, за да намери смъртта си в почвата. Култа към сакура е нещо изключително типично за Япония, защото само през сакурата Япония може да се прочете с желанието й да си обясни до каква степен ние трябва да отдаваме внимание и важност на нещата, които са толкова преходни и как трябва да не пропускаме нито един момент от живота си, защото всеки момент отлита и изпускаме и шансове с него."


В Япония има пет основни вида сакура и около 200 хибридни вида. За главен се смята сортът "сомейошино", чиито цветове разцъфнаха в Нагасаки.