когато цъфтят розите

когато цъфтят розите
Имам една мечта, да стигна до Розовата долина в края на май, когато цъфтят розите.

И ако за планината и за преходите до Козята стена, до хижа Еко, за пътеките до връх Ботев и Тарзановата пътека, за хижа Рай и Райското пръскало, за Беклемето, за Джендема, за Амбарица и Купените мога дълго да ви разказвам и в снимки, то цъфналте рози и полята с лавандула си остават мечта. Минавали сме и през Розино и през Карлово и Казанлък – все бързаме към планината. Може би в началото на юни ще стигнем в долината на розите  с колелета, тогава ще ви разкажа за една сбъдната мечта.

Защо в края на май и началото на юни? Защото тогава цъфтят розите и започва розоберът, а с него и традиционните фестивали на розата.

Розовото масло защитена БГ марка в ЕС


Вземи във този хубав ден
една българска роза от мен

Пее Паша Христова в песента, която знае всеки от нас. А знаете ли как изглежда тази българска роза? (аз лично съм я виждала само по снимки)

Rosa damascena Rosa damascena

Легендата гласи, че още Александър Македонски бил очарован от розата при походите си на изток, а негови войни на връщане донесли на Балканите стръкове от ароматното цвете.


За производството на розово масло промишлено се отглежда Казанлъшката маслодайна роза, наследница на дамаската роза (Rosa damascena). Първите документирани сведения за отглеждането й на днешните български територии датират от началото на XVIIIвек.

Още преди Освобождението нейното отглеждане се е разпростирало приблизително на 10 000 дка, като най-добри за целта се оказват условията в известната днес Розова долина – с леките песъчливи канелено-горски почви, които не задържат вода, и с благоприятния климат с мека зима със средна годишна температура 10,6°C. В началото на XIX век прави първите си стъпки търговията с българското розово масло – за Одрин, Париж, Дрезден, Виена, Лондон...

roza kazanlyk 1С ухание на казанлъшка роза


Днес най-разпространените сортове казанлъшка маслодайна роза са създадените в Института по розата и етеричномаслените култури в гр. Казанлък „Искра“, „Свежен“, „Елейна“ и „Янина“, разказва неговият директор доц. Ганка Баева в интервю за БНР. Тези сортове се отличават по своята продуктивност на цвят, от който се извлича маслото, устойчивост на измръзване и съдържание на етерично масло. Така например сортът „Елейна” има нисък процент на измръзване при температура дори до 30 градуса под нулата.

Друг сорт е „Бяла роза“, която се използва основно в производството на най-скъпите парфюми в света. Рандеманът при нея е много по-висок, отколкото при другите сортове, обяснява доц. Баева.

Сред постиженията на Института е разработената там технология за размножаване на казанлъшката роза чрез вкореняване на зелени резници в култивационни съоръжения. От всеки вкоренен резник се образува ново растение, което запазва качествата на майчиното.

photo: kazanlak.bg photo: kazanlak.bg

Розобер


В страната ни има около 37-38 хиляди декара розови насаждения. Тенденцията е те да се увеличават през следващите години. Основен проблем, с който се сблъсква отрасълът, е недостигът на розоберачи.

През 2016 г. са събрани около 17 хиляди тона розов цвят при среден добив 450 килограма на декар. Какъв е обаче пазарният дял на българското розово масло в света?

Розоварене


Историческият музей е част от програмата с демонстрациите по розоварене, извършвано по начин, както е било през 19 в. и в началото на 20 век и описано от Алеко Константинов. По думите на Деянова това е естествено продължение след посещението в розовите масиви, където гостите са успели да се докоснат до красивия и ароматен цвят.


В автентичен меден казан с охладителната каца ще се вари розова вода с розов цвят, обясни тя. До началото на 20 век дестилацията на розовия цвят се е извършвала в малки гюлапхани, а в музея те ще видят и дестилационна инсталация - гюлпана, което представлява групирани по няколко медни казани (аламбици).

Розоварене, историческа възстановка в музея на розата, Казанлък. photo: ИМ "Искра" - Казанлък Розоварене, историческа възстановка в музея на розата, Казанлък. photo: ИМ "Искра" - Казанлък

Според специалистите цветовете на маслодайната роза съдържат около 0,04 на сто етерично масло, което се натрупва главно във венчелистчетата. Розовият цвят се бере сутрин рано, когато те съдържат най-много масло и веднага се подлагат на дестилация. От около 2500 и 3000 килограма цвят се получава един килограм розово масло. Гостите ще могат да видят и цялата експозиция на музея, да дегустират продукти от рози - ликьор, ракия, сладко.

Рецепти с рози


Мед с рози рецепта: http://gotvarstvo.bg/a/med-s-rozi

Мед с рози


България е на първо място по производство на висококачествено розово масло – категорична е доц. Ганка Баева. – Българското розово масло съдържа над 200 000 съставки, което го прави подходящо за парфюмерията. За да се получи висококачествено розово масло, освен сортовете, създадени от нас, е важен и неповторимият климат в Розовата долина, изключително благоприятен за отглеждането на маслодайна роза. Най-много масло изнасяме във Франция за производството на парфюмерия, и в Германия, където то се използва във фармацията, например за производството на лекарства срещу алергия. Българското розово масло има успешна реализация също така на японския пазар. В чужбина се изнася общо около 95% от произведеното масло.

Международната цена на благовонната течност е между 5-6 хиляди евро за килограм. За производството на 1 кг розово масло е необходим тон розов цвят, а при неблагоприятни климатични условия необходимото количество цвят може да достигне 3-4 тона.

 

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.