Това са снимки от паркове в Стратфорд ъпон Ейвън, Stratford upon Avon – родният град на Шекспир
Knot Garden at New Place, Stratford upon Avon Knot Garden at New Place, Stratford upon Avon

Anne Hathaways Cottage and gardens Anne Hathaways Cottage and gardens

От многото растения, които са споменати в произведенията на Шекспир, може да се направят интересни градини, в които разнообразни цветя, дървета и храсти са в хармония. В света съществуват няколко десетки шекспирови градини предимно в големите паркове и около университети. С малко усилия обаче неголяма „градина на драматурга” може да си направим и в собствения двор.
Какво да засадим в литературната градина на Уйлям Шекспир? Драматургът употребява названията на цветята доста често, но никога това не става случайно. Те носят някакъв смисъл, създават настроение и допълват общата картина.

Шекспир споменава розмаринът в „Хамлет”, там Офелия раздава цветя, като се съобразява със значението им – розмаринът означава силна памет, копър, който означава покорство и ласки.

Ето розмарин, който е за спомен — моля ти се, мили, помни ме! А ето теменугите са за вярност.

Ето ви копър и гълъбовка… Ето пък звъника за вас, а тук малко за мене. Вий бихте могли да я наречете трева на благодатта на света Неделя. О, вий бихте могли да носите вашата звъника не тъй, както аз. Ето тук маргаритки. Исках да ви дам и теменуги, но те всички увехнаха, откакто е умрял баща ми. Казват, че умрял спокойно…

Камбанки, кокичета и шипки има в пиесата „Цимбелин”.

Най-често обаче Шекспир споменава розите. Те се срещат в най-различни стихотворения или пиеси. Английският драматург обича предимно английските рози – червената Лансактър, бялата роза Йорка и ароматните рози от Дамаск.

Специално място заемат и подправките – лавандула, мента, майоран, чесън, босилек и магданоз. Удивително е, че повечето от тях се отглеждат до наши дни.

The Flowers of Shakespeare

The Flowers of Shakespeare - Тема по която може да се научи много от тази книга. Оказва се традиция с много последователи в Англия.


Предлагаме ви и един по-различен поглед към Цветята на Шекспир  - направени от майсторката Петя Шмарова.


Shakespeare Lives 1

Цветя от вафлена хартия повлияни от творчеството на Шекспир. Всички цветя в букета са специално подбрани. Те са от така наречените "Шекспирови цветя". Нямаше да се справя без огромната помощ от страна на изключителния майстор на захарни цветя, моят учител Alan Dunn. Благодаря!

Shakespeare Lives 2Shakespeare Lives 3

Цветята са подготвени за празненството в British Embassy Sofia по случай рождения ден на кралицата. Повод е и Шекспир от чиято смърт се навършват точно 400 години на 23 април 2016 г.

Година на градината в Англия – през 2016 г. Великобритания чества с много блясък 300-годишнината от раждането на своя най-знаменит градинар – ландшафтния архитект Ланселот „Умелия“ Браун (Capability Brown, 1716 – 1783 г.)