Как да се пазим от змии?

June 18th, 20194:58 pm @

0


Как да се пазим от змии?

Тази снимка е публикувана в група Планинари от Dobromir Kozarov с посланието “Публикувам тази снимка с образователна цел,виждам че темата стана актуална. Това е смок и е безопасно и ПОЛЕЗНО влечуго. Ако видите змия в гората,не тичайте да я трепете,това е нейния дом не вашия!”

Змии има. Възможно е дори в големия град, например в Южния парк в София да срещнете змия.
В сезона на отпуските при разходка сред природата е много вероятно да срещнете змии.
Така сме възпитани, че се страхуваме от змии. Страхуваме се от тях дори, когато сме влезли в тяхното местообитание, хабитат (от латински “in inhabitas”) – естествената околна среда, в която индивидите от един конкретен вид или популация живеят.
Можем ли да съществуваме заедно със змиите? Сигурно, ако преодолеем страха си и уважаваме божите твари.

От близо 20-те вида змии, срещани на територията на България, само ухапването от пепелянка и усойница може да бъде заплаха. Те са най-опасни за малки деца и по-възрастни хора, при здрав човек ухапването причинява сериозен дискомфорт, но няма пряка опасност за живота.

Лична история: Имаме къща на Витоша. И много вода – извор и ручеи и зад нас започва гората. Змии има. Страхувах се от тях. Докато не се научих да не го показвам, да не викам когато я видя…

Ако имате змии в градината може да направите няколко неща, за да ги ограничите.
– Тревата трябва да е окосена ниско
– Да нямате натрупани дърва за огрев близо до къщата
– Да нямате купи от окосена трева и бурени, оставени да гният
– Мястото за компост да не е близо до къщата. Змия може да видите и в компоста


– Вземете си котка. Хващат малки змии
– Вземете си таралеж
– Може да поръсите със сяра покрай ограда (не знам дали действа проверено)
– В магазините се предлагат устройства, които да пазят от змии, гризачи, сляпо куче (не сме ползвали)
Това, което разбрах от котката у дома – гледан в апартамент котарак, който ходи и на вилата – змиите са много близо до къщата. Това че не ги виждате не означава, че те не са там.
Вероятно това са полезни твари – водна змия, смок, които ви помагат в борбата с мишките.

Когато ходите в планината или в площ с голяма трева
– Ходете подходящо облечени – затворени обувки, дълъг панталон
– Вдигайте шум – носете пръчка с която да почуквате, за да може влечугото да усети вибрациите и да избяга.

Жълтоуха водна змия – Безобидна е и Полезна – вид змия от семейство Смокообразни. Обикновено е тъмнозелена, кафява или сива на цвят с характерни жълти петна зад главата, откъдето идва и името ѝ. Достига на дължина до 140 cm. Снимка Dayana Vakarelova в група Планинари

В планината можем да срещнем два вида отровни змии – усойницата и пепелянката. Те са много характерни – късо тяло със зигзагообразна ивица по гърба, триъгълна глава, а пепелянката има и рогче на муцуната. Това са отровните видове у нас.

Змиите не нападат без причина, а само, ако се чувстват застрашени или ако ги настъпите

Как да реагираме при ухапване от змия
обяснява токсикологът и анестезиолог д-р Петко Загорчев за БНР: “Пристягане на крайника, за да не се разпространи отровата, практически не е необходимо. Не е нужно и да бъде изсмуквана отровата, защото е невъзможно в пълен обем. Не е необходимо да се разсича с ножче или подръчен режещ инструмент раната, за да изтече кръвта. Първо е нужно спокойствие. След това следва почистване на раната с вода или влажна кърпичка. После пострадалият се насочва към най-близкия медицински пункт”.