Имате ли котка? Е, ако имате вероятно знаете за техните котешки косми от които не може да се отървете. Знаете и за народната мъдрост, че кучето се привързва към стопанина, а котката към дома. Но всеки, който има котка се превързва към нея и тя става негов другар.

Сега ще ви представим няколко забавни и интересни факти за котките, които вероятно не знаете : )

10. Двуличник ли е котката?
Предполагам никога не сте мислили с коя лапа котето ще разрови или ще тръгне. 40% от котките са или левичари, или десничари. За тяхно щастие над 60% от котките могат да боравят идеално и с двете си лапички, което може да се каже ги прави двулични.

9. Топло или студено? 
Става въпрос за храната. Котките не обичат тяхната храна да е твърде топла или твърде студена. Те обичат да си похапват храна със стайна температура, защото с такава температура би била тяхната плячка в дивата природа. Представителите на семейство Котки наистина са царете на животинския свят.

8. Живот в цветове
Котките виждат в цвят, така че вашата нова рокля в оранжево, лилаво, е различима за тях. Освен, че различават цветовете котките имат фантастична нощно виждане. Така че не е нужно да купувате на вашия мъркащ любимец очила за нощно виждане.

7. Мяууу
Ние всички знаем, звука от мяукането на коте и то независимо от какво е причинено от: уплаха, щастие, или желание за вечеря. Любопитното е, котките мяукат за да привлекат вниманието на хората, а не на други котки. Помежду си те не мяукат.

6. Четирите кръга на настроението
Котките са изключително интуитивни същества. Те са в състояние да променят настроението ви и да го разберат само по гласа ви. Котките знаят, кога някой им се кара въпреки, че изглежда все едно не се интересуват. Ако имате нужда от това котето ви да се успокои, просто му говорете със спокоен и нежен тон. Резултатите са впечатляващи.

5. Възвишения старт
Винаги съм се чудил кой е измислил вратичката за котки?
Това е откритие на Сър Исак Нютон. Вероятно е бил притесняван и често разконцентрирван от непрекъснатото желание на котката, която е имал да влиза и да излиза, но е направил услуга не само на себе си и неговата котка, а на още стотици хиляди котки и техните собственици.

4. Всичко е в начина по който падат
 Котките наистина винаги падат на земята с краката си. Всъщност всички котки падат по един и същ начин. При самото падане има няколко стъпки: първо започват да въртят леко главата си, след това обръща леко гръбнака си надолу,  а това движение е последвано от  леко повдигане на задния крак и подравняване на всички лапи. Последната стъпка е отпускане и заставане на гръбначния стълб, като буквата С или може да се оприличи и на арка.

Нека все пак да не експериментираме да видим едно интересно падане от нашето коте.

3. Машина за бебета
Освен ако не искате да имате едно огромно семейство от зрели котки заемащо целия ви дом, то се придържайте към това да имате само една или кастрирани котки. Защо? Защото само една двойка котки и техните малки за по-малко от седем години могат да достигнат до 420 000. 

2. Уникалност
 Както човека има пръстови отпечатъци, така и котката има своето носле като отличителен белег.  Всеки котешки нос е уникално ръбест, което означава че няма два еднакви.

1. Последна причина за да си вземете котка – чудесен приятел са!

И ето сега знаете малко повече за вашата котка!

 

На снимката – нашия котарак Макс. Жител на София, избрал да живее на вилата, където с оказа ловец – хваща мишки, птички и малки змии. Иска да ходи сам на дълги разходки, но винаги се връща и се опитва да разказва къде и как е бил или просто да хапне