Ние имаме куче (това от снимката) Понякога на сън започва да рита с крака, сякаш тича насън. Така и си го обясняваме, че тича, на сън докато спи.

Ако и вие имате куче и е ваш добър другар, сигурно сте си задавали въпроса дали кучетата сънуват и какво.

Е, изглежда този въпрос не интересува само вас, но и няколко учени, заели се сериозно с изследването на кучешките сънища. Сега те са убедени, че сънища на кучетата не се различават кой знае колко от тези на хората.

По думите на д-р Станли Корън от университета в Британска Колумбия сходството между сънищата на хората и кучетата не трябва да ни изненадва чак толкова, имайки предвид приликите между двата вида от гледна точка на генетиката.

Специалистите посочват и кои са признаците, по които можем да заключим, че нашият четириног любимец сънува - налице е неравномерно дишане, очите на животното се движат, въпреки че клепачите му остават затворени. Освен това лапичките му рязко потръпват.

Учените са открили, че бебетата кученца имат по-продължителни сънища, при които се наблюдава бързо движение на очите. Причината за това явление се крие във факта, че като по-малки екземпляри, те трябва да обработят по-голямо количество информация. Разбира се, специалистите се опитват да разберат какво точно сънуват кучетата. Д-р Корън е на мнение, че в техните сънища присъстват сцени от тяхното ежедневие. Така например според специалиста пойнтерът вижда насън уловени птици, а немската овчарка - крадци.

Това не е първото изследване, разглеждало кучешките сънища. Резултатите от друго подобно проучване също показаха, че кучешките сънища най-вероятно са сходни с тези на хората. Има данни също така, че сънищата зависят от породата на дадено куче, както и какво се случва в ежедневието му.

Смята се също така, че подобно на нас кучетата имат както кошмари, така и приятни сънища. За разлика от хората обаче кучетата обикновено спят много леко и са в състояние да се събудят и при най-лекия шум.