Кучетата обработват информацията в думите както хоратаКучетата обработват думите и интонацията им, за да разберат смисъла, подобно на хората. Това са установили унгарски учени от университет в Будапеща. Четириногите, също като хората, използват лявото полукълбо на мозъка, за да обработят интонацията на казаното им, заяви неврологътАтила Андикс:Открихме, че кучетата, както хората, могат да обработват отделно информацията в думите - първо "какво" означава даден речеви сигнал и второ "как" се възприема той, т.е. какво означава интонацията му.

В проучването участвали 13 кучета от различни породи, които били дресирани да стоят неподвижно в скенер за ядрено-магнитен резонанс. В слушалки треньорите им изговаряли думи за похвала с различна интонация и се оказало, че кучетата реагират само когато похвалата е изречена със съответната интонация.

Изследването е уникално и учените се надяват да им помогне да установят дали кучетата могат да различават между говорящите и да разбират смисъла на изречения.