Котките харесват да общуват с хората

Котките харесват да общуват с хората
Американски учени установиха, че общуването с хората е важно за котките, пише в. "Дейли мейл".
Според учените от университета на Орегон писаните предпочитат общуването с хората пред храната и играчките. До тези изводи учените стигнали след експерименти с 50 домашни котки и животни, живеещи в приют.

"Установихме, че 50 процента от котките предпочитат социалното взаимодействие с човек, дори когато имат избор между него и други стимули от останалите три категории - храна, играчки и миризми", пишат авторите на изследването.


Общуването с хората е важно за котките.
Храната е на второ място
сред котешките предпочитания с 37 процента. Работата на учените опровергава разпространеното схващане, че котките са егоистични и равнодушни към човека. Резултатите могат да помогнат при тренирането на домашните котки.

cat woman 1 pixЗащо котките обичат повече жените


Жените създават значително по-близка емоционална връзка с домашните си котки, отколкото мъжете, пише Applied Animal Behaviour Science, като се позовава на изследване на учени от унгарския университет „Лоранд Етвьош“.

Наблюдавани са 157 собственици на котки, при което е установено, че жените по-често общуват с любимците си, разговарят с тях или с чужди котки, а също така им се усмихват и разбират техните емоции.

Според учените жените по-добре от мъжете знаят коя е любимата храна на котките и кои играчки харесват. Най-добро е разбирателството на жените с по-старите котки, а най-лошо – на мъжете с младите.

По-възрастните котки могат да развият привързаност към стопаните си, подобна на кучешката, твърдят унгарските учени и допълват, че по-добрата връзка с жените се дължи на емпатия.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.