Липсата на достатъчно тъмни часове през нощта и натрапчивото присъствие на изкуственото осветление се отразяват зле на нашето здраве. Това показват резултатите от холандско проучване, според което тези фактори могат да доведат до заболявания като остеопороза и загуба на мускулна маса.

Липсата на нормално редуване на осветени с тъмни части на денонощието води до сериозни здравни проблеми - предупреждава Йохана Мейер от Медицинския университет в Лайден - Добрата новина е, че те могат да бъдат преодолени много бързо след възстановяването на нормалните циркадни ритми!“

Екипът на Йохана Мейер провел експерименти с мишки, подложени на непрекъснато изкуствено осветление в продължение на месеци. Здравето на опитните животни се влошило и те изпитали проблеми с плътността на костите и мускулите.

Когато мишките били върнати към нормалния цикъл на осветеност и тъмнина през денонощието, те отново възстановили здравето си.

Излагането на изкуствена светлина
за продължителни период променило нормалните циркадни ритми в мозъка на гризачите до 70 процента. Успоредно с това драстично спаднала мускулната сила на мишките, започнали възпалителни процеси в костната им система.

При връщането на опитните животни към нормалните циркадни ритми за две седмици, мозъчните им клетки се възстановили, спрели и опасните мускулно-костни промени.

Източник: в. „Дейли мейл“, снимка: pixabay.com