Колко е чиста пералнята

Колко е чиста пералнята

Опасните бактерии, които дебнат от пералните


Хората излагат здравето си на риск от опасни бактериални инфекции, защото не чистят пералните си машини, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Допитване на фирма за ремонт на електроуреди, направено сред 2000 души, разкрива, че 44 процента от пералните в страната гъмжат от бактерии Ешерихия коли, които могат да причинят сериозни здравни усложнения, например бъбречна недостатъчност. Освен тях в електроуредите се срещат златист стафилокок и Псевдомонас аеругиноза.

Как да се защитим от бактериите


За целите на проучването участниците е трябвало да отговарят колко често почистват домакинските си електроуреди и в частност пералните машини. Резултатите показват, че по-малко от 20 процента от анкетираните спазват препоръките да чистят пералнята веднъж месечно.

Над 50 процента от участниците в допитването почистват електроуреда веднъж на няколко месеца или по-рядко.

Най-небрежни към хигиената на пералнята са младите хора – 30 процента от възрастовата група между 18 и 24 години и 20 процента от 25-34-годишните признават, че не се занимават с чистенето й.

Най-старателни са възрастните хора, които са и най-уязвими за опасните бактерии. Въпреки това 10 процента от индивидите над 55 години не крият, че не чистят пералните си машини.

Най-чистият домакински електроуред се оказва микровълновата – 31 процента от анкетираните казват, че я хигиенизират веднъж седмично и само един процент признават, че не я почистват.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.