За по-уютен дом

За по-уютен дом
Моят дом е моята крепост
но се оказва, че дори в него могат да възникнат някои фактори, които застрашават здравето ни.

Дори и редовно да почиствате и следите всичко в дома ви да е изрядно, едва ли подозирате, че дори най-безопасните навици могат да се превърнат в заплаха за здравето ви и това на вашите близки.
Проверете дали тези признаци на опасния дом се крият и у вашия собствен.

8 признака, че в дома ни се крие опасност

- Влага
Въздухът в апартамента не може да бъде напълно сух - влагата се смесва с него, когато вземаме душ, готвим и просто дишаме. Но високата влажност може да предизвика разрастване на мухъл и гъбички. Тези микроорганизми обичат да се заселят на скрити места, където трудно се откриват. Спорните гъби, които навлизат в тялото през дихателните пътища, могат да причинят кашлица, хрема, сълзене и в някои случаи неприятни кожни реакции.
Как да се справим с влагата у дома?

- Не чистите вентилацията си
Не сте само вие, ако вече не си спомняте последния път, когато погледнахте вентилационните отвори. А всъщност те съдържат тонове прах. Същото важи и за въздуховодите в климатиците. Ако техниката не е почистена, тя може да се превърне в котел с болести. Бактерии, вируси, спори от гъбички - всички те се вкореняват във влажна и топла среда. Някои от микроорганизмите, например бактериите от род Legionella, могат да причинят тежка пневмония, понякога с фатален изход.
Ако имате печка на дърва това означава редовно почистване на кюнците и поне веднъж в годината добро почистване на комините (от личен опит след като извикате да ви почистят комините - има такава услуга, съвременни коминочистачи - печката гори много по-добре и се отделя по-малко дим.- Използвате опасни препарати - по-евтино не означава по-добре.
Чрез закупуване на неизпитани домакински химикали със съмнителен състав, рискувате да си навлечете болести като астма, алергии и дори рак. Особено внимание трябва да обърнете на спрейовете. Когато впръсквате от тях, то вие също вдишвате от съдържанието им и то влиза в тялото ви през дихателните пътища, отравяйки тялото ви с опасни токсини.
(Пример, ако решите сами да лакирате паркет след циклене, задължително с маска, защото от лака се отделят вещества и се стига до главоболие)

Рядко бърсане на прах
Мокрото почистване веднъж седмично може да не е достатъчно. Прахът е силен алерген. Позволявайки ви да се натрупа, рискувате здравето на близките си. Според учените 35% от домашния прах се състои от минерални частици, 12% текстилни и хартиени влакна, 19% от кожните клетки, 7% от полен и 3% от саждите и от дима. Произходът на останалите 24% не е установен.
Прахът трябва да се забърсва редовно, дори от щорите и отгоре върху шкафовете.

Рядко сменяте спалното бельо
Спалното бельо натрупва акари, спори от гъби, бактерии и други патогени. Смяна на спално бельо е хубаво да бъде колкото е възможно по-често - поне веднъж седмично при топло време и 2 пъти месечно през студения сезон.
Не случайно, в легло застлано с изпрани чаршафи се спи по-хубаво.

- Рядко почистване под масивните мебели
Редовно ли почиствате дома си? Похвално е, ако това е така, но, ако не местите мебелите, целият ефект на почистването се свежда до нищо. Опитайте по някакъв начин да погледнете зад рамката на леглото или да проверите мястото зад шкафа. Едва ли гледката ще ви изненада приятно.

- Позволявате на домашните любимци да спят в леглото ви
Да, хубаво е да гушнеш да ти мърка котарака или кучето да се качи в леглото сутрин рано преди първата разходка. Но не бива.
Домашен любимец в апартамент си е отговорност и грижа. Всички ние ги обичаме. Пухкавите приятелчета носят толкова много уют и топлина в живота ни. Но те не трябва да се допускат в леглото. Дори и при най-внимателната грижа, в леглото с животното влизат мръсотия, паразити и насекоми. А не забравяйте, че алергията към козина може да се прояви на всяка възраст.
И трябва да се чисти редовно след тях. Има породи кучета, които може да свалят за една седмица козина за половин пуловер да се оплете.

- Пазите прекалено много вещи
Многобройни възглавници, стари списания и вестници, фигурки и сувенири - всичко това събира прах като лишава дома ви от свежест и чистота. По-добре се отървете от всичко излишно или просто го сложете в кутия.
По-добре намалете вещите за да има място, въздух и светлина в дома ви.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.