Чистенето гори повече калории от маратон

Чистенето гори повече калории от маратон
Пролетното почистване гори повече калории от бягането в маратон, установиха американски учени.

Хората обикновено горят до 3655 калории годишно с чистенето и привеждането в ред на дома си преди настъпването на лятото. Тези калории се равняват на 30 големи чаши бяло вино или 20 шоколадови еклера, а изгорените калории са малко повече, отколкото при маратонско бягане.

През целия живот пролетното почистване изгаря общо 250 000 калории, равняващи се на 783 сандвича с бекон.

Изследването било осъществено с група собственици на къщи, които били помолени да следят времето, прекарано в пролетно почистване и в изпълнение на задачите.

Някои от популярните задачи включвали бърсането на прах и минаването с прахосмукачка, изпразването и почистването на шкафове, търкането на подове, чистенето на прозорци и преместването на мебели.

-Чистенето на шкафовете изгаря най-много калории, като участниците отделили средно четири часа за изпълнението само на тази задача, разделяйки се с 952 калории. Това включвало изпразване, почистване и подреждане отново на шкафовете.

Бърсането на прах е най-леката задача, като при него се изгарят само 170 калории на час. Участниците отделили два часа за изпълнението на тази задача.

spring-cleaning

Пролетното почистване отнема средно 16 часа и 20 минути, разпределени в четири дни. С изгорените 3655 калории то далеч изпреварва маратонското бягане, при което обичайно се изгарят между 2500 и 3500 калории в зависимост от височината, теглото и телосложението на бегача.

Експериментът показал още:
Чистете с парцал – един час бърсане на прах и на пода с парцал гори 153 калории
Лъскане на пода – ако някои от подовете изискват допълнително полиране или ръчно миене, това ще ви лиши от 187 калории за 30 минути
Миене на банята – с тази омразна работа ще изгорите повече от 90 калории за 15 минути
Чистене с прахосмукачка – 119 калории за 30 минути и дори повече ако живеете в къща със стълби
Метене – ако сте решили да пометете в градината или пред блока ще се лишите от 136 калории за половин час
Миене на кола – ако предпочете да пропуснете автомивката и сами да се погрижите за колата си можете да изгорите около 153 калории за 30 минути
Миене на прозорци – 167 калории за половин час – това е доста добре като имате предвид, че прозорците изискват много време
Пререждане на гардероба – гори само 85 калории, но пък удовлетворението е голямо

Ремонти – ако сте решили да пребоядисате – 167 калории за 30 минути. А ако трябва да местите мебели тогава сте истински късметлии - ще сваляте по 100 калории на всеки 15 минути и дори още повече ако трябва да ги качвате или сваляте по стълбите.

"Домакинската работа е прекрасен начин да правим упражнения, а това, че знаем колко калории сме изгорили, я превръща в по-малко досадно задължение. В крайна сметка, освен, че ще имаме прекрасна чиста къща, ще бъдем тонизирани и в много по-добра форма", заяви говорител на сайта PromotionalCodes.org.uk, който осъществил изследването.

Домакинската работа носи сериозни рискове за здравето

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.