Домакинската работа крие рискове за здравете

Домакинската работа крие рискове за здравете

Домакинската работа носи сериозни рискове за здравето


Каква домакиня сте? Важно е да сте добра домакиня, а не перфектната – тази. Която успява да създаде уют у дома, защото е свързано с време, а то все недостига. Но има още нещо – здравето.

Изследване на д-р Джули Ригс с фирмата "Ерамакс" и сайта "Нетмамс" показва, че домакините, които полагат големи усилия за поддържането на дома, може би не осъзнават, че подлагат своето здраве на сериозен риск. От изследването  става видно, че чистенето с прахосмукачка, прането и готвенето носят своите заплахи.

Когато домакините чистят банята и тоалетната, те често след това ползват ароматизатори. В производството на 95% от тези материали се използват деривати на петрола. Поради тази причина те могат да предизвикат сериозни респираторни проблеми (може да се достигне до загуба на обоняние и алергия)

Мъжете, които активно поемат женските задължения в домакинската работа, се радват на повече секс.

Миенето на чинии е вредно за брака

family home

Чистенето с прахосмукачка оформя цял невидим вихър от пренасяни във въздуха частици, като прах, козина от животни и спори на мухъла. Всички те носят здравни последствия, а във Великобритания  40% от домакините използват прахосмукачки за почистването на дома.

 

Кухнята също не е безопасно място, особено ако се готви на газова печка, както е при половината от британските домакинства (у нас е разпространено използването на газови котлони, като по-евтина алтернатива, а и имат някои предимства).  При изгарянето на пропан бутана се отделя азотен двуокис, въглероден окис и формалдехид - всички те носят лоши новини за здравето.

 

Сушенето на прането в дома увеличава влагата, а това е среда за развитието на бактерии, спори и плесени, водещи до респираторни заболявания.

Избелването на прането с белина пък подлага на риск сливиците на домакините.

 

Източник: в. "Дейли мирър".

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.