Резултатите от ново американско изследване потвърждават онова, което майките и бащите отдавна знаят от собствен опит – родителството е съдържателно и пълноценно преживяване, но често е стресово и изморително, особено за жените.


За целите на проучването авторите му от университета на Минесота са анализирали данни за над 12 000 родители. Изследователите са установили, че майките не са толкова щастливи, колкото бащите, тъй като им се налага да изпълняват повече родителски задачи.

father-pix-3

Жените също така по-често съобщават за стрес и умора, защото обикновено са сами, когато се занимават с отрочетата си, докато мъжете в повечето случаи разчитат на подкрепата на майката.

От друга страна бащите се радват на по-щастливо родителство, тъй като на плещите им не тежи сериозното натоварване на всекидневните родителски задачи, и за тях остава повече време за забавления с децата.

Сънят също влияе върху различните нива на щастие, което изпитват майките и бащите. Проучването потвърждава всеизвестния факт, че децата по-често будят майките си „час по час“, докато бащите обикновено се радват на спокоен сън.

„Добрата новина от нашето изследване е, че като цяло родителите се наслаждават на времето, прекарано с децата. Лошата новина обаче е, че майките не са толкова щастливи, колкото бащите, тъй като извършват повече „трудови“ и по-малко „забавни“ родителски дейности“, казва Ан Мейър от изследователския екип.

източник: в. „Дейли експрес“