Защо семейните са по-щастливи от необвързаните?


Семейните хора са по-щастливи от необвързаните, показват анализи от няколко големи изследвания, проучвали нивата на щастие сред хората преди и след сключването на брак.

Семейните двойки са щастливи по няколко причини. В началото те се наслаждават на т.нар. фаза на медения месец. Първите две години от брака наистина са най-щастливи, но съществуват и други предимства на семейния живот. Например брачният съюз помага на хората да се справят със стреса. Със спътника в живота могат да бъдат обсъдени проблемите на работното място или да се поделят грижите за децата и възрастните роднини. В трудни минути помощта и подкрепата са много важни. А на самотните хора в такива ситуации им е много по-тежко.

Партньорството е най-важно за щастливия брак, а не любовта или страстта. Съпрузите, които са добри приятели, се оказали най-щастливи. Нивото на щастие при такива партньори е било два пъти по-високо в сравнение с това на останалите.

Бракът обаче не е единственият пример за тясна връзка, която влияе положително на благополучието. Продължителното приятелство също носи много радост.

Изследователите са изучили и хора, които са били женени, но са се развели или овдовели. Оказало се, че тези, които са сключвали брак преди време, са били по-щастливи от тези, които никога не са го правили. А партньорите, които дълго живеят заедно, са почти толкова щастливи, колкото и женените. Учените предполагат, че щастието се дължи на самите отношения, а не на статуса им. Тоест бракът е начин да се сдобиеш с близък приятел.

Двама души са подходящи един за друг, когато:

  • се чувстват добре заедно, сигурно и спокойно им , когато са двамата;

  • подкрепят се и си помагат дори да не разбират напълно какво точно иска да направи другият, но усещат, че му е важно;

  • искат сродни неща – да пътуват много или да живеят по-уединено;

  • имат близък светоглед и ценности.