Съпругът влияе на професионалната реализация

Съпругът влияе на професионалната реализация
Личността на съпруга или съпругата влияе на професионалната реализация.

Това показва ново изследване от Вашингтонския университет, публикувано в сп. Psychological Science. Проучването е продължило 5 години и в него е разгледан опитът на 5 хиляди семейни двойки. Възрастта на участниците е от 18 до 89 години. В 75% от случаите и двамата съпрузи са работели.

На базата на психологически тестове и проучване на житейските условия, авторите на проучването оценили основните личностни черти, които влизат в така наречената голяма петорка:

  • екстровертност,

  • доброжелателност,

  • добросъвестност,

  • невротичност

  • откритост към натрупването на нов опит.


За да разберат как личността на съпруга влияе на показателите на втората му половинка, изследователите наблюдавали професионалните им успехи. Оказало се, че онези, които преуспяват най-много в работната сфера, като правило са женени за човек, който има висока оценка по добросъвестност. При това полът на работещия нямал значение, нито фактът дали другият съпруг също работи.

Учените обясняват защо това е така. Първо, този, който работи може да разчита на спътника си в живота за ежедневните битови задачи – плащане на сметки, купуване на продукти, възпитание на деца.

Освен това той или тя може да „закачи“ някои положителни качества от половинката си – в случая с добросъвестността това са например трудолюбието и надеждността.

И накрая, човекът, чийто съпруг или съпруга не усложнява личния им живот, изживява много по-малко стрес у дома и разполага с предимството да може да се разтовари от проблемите в домашна среда. Така се запазва балансът между работата и личния живот, толкова важен за дългосрочните успехи в професионалния живот.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.