Защо накланяме главата си когато се целуваме

Защо накланяме главата си когато се целуваме

Защо накланяме глава надясно по време на целувка?


Учени установиха, че всички хора по света са програмирани така, че да се накланят надясно, когато се целуват и това не важи само за европейците, пише в. „Деийли мейл“, предаде БТА.

Проучването се провело в столицата на Бангладеш Дака. То обхванало 48 женени двойки. В Бангладеш целувката е нещо много интимно и е изключено да се размени на публично място. Изследователите искали да установят дали и извън Европа хората имат също поведение при размяната на тази интимност.

Двойките били помолени да се целуват в своите домове, а след това и в различни стаи. Мъжете били 15 пъти по-склонни първи да пристъпят към целувката и било наблюдавано, че и двамата партньори извивали главите си надясно.

Авторът на проучването е д-р Резаул Карим от университета в Дака. По неговите думи екипът му доказал, че в мнозинството от случаите мъжете са инициатори на целувката и те като по правило извъртат главите си надясно, което кара партньорките им да ги последват в това движение.

Дали човек е левичар или си служи с дясната ръка има значение само тогава, когато той е инициаторът на целувката. Това идва да покаже, че получателят на целувката има тенденция да нагоди позата си към тази на инициатора. Учените обясняват уклона надясно с факта, че нивата на хормоните, като тестостерона, не са равномерно разпределени в двете полукълба на мозъка.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.