Самотата е и генетично обусловена

Самотата е и генетично обусловена

Самотата може да се окаже генетично обусловена


Това е извод от научно изследване, в което се изказва предположението, че при 48 % от хората, които изпитват самота, е резултат от гените. Останалите причини се коренят в обстоятелствата в живота, като например напускане на дома или загуба на близък.
Изследователи от Холандия и Университета в Чикаго са изследвали 8387 млади хора от Холандския регистър на близнаците. Еднояйчни и двуяйчни близнаци и техните семейства са отговаряли на въпросници всеки две или три години. Близнаците са били питани дали са съгласни с изявления като: “Чувствам се самотен/самотна”, “Харесва ми да съм сам/сама”, “Никой не ме обича” и “Не полагам никакви усилия да съм с други хора”.
35 % от мъжете и 50 % от жените са дали отговор, че изпитват от умерено до изключително силно чувство на самота, като изследователите са установили по-малка разлика в оценката за самотата сред еднояйчните близнаци.
Вероятно има повече от един ген на самотата, въпреки че такъв ген все още не е идентифициран, казва психологът от Чикагския университет Джон Касиопо, съавтор на изследването.Ген на самотата


Китайски учени са открили тъй наречения "ген на самотата", заради който хората поддържат трудни отношения с околните и остават незадомени.

Според изследователи от Пекинския университет някои индивиди се раждат с определена наследственост, която ги обрича на безбрачие. От направените тестове с 600 студенти, носителите сред тях на гена 5-HTAI имали 20% по-голяма вероятност да останат стари моми или ергени.

Китайският екип установил и механизма, по който действа генът. Той намалява нивата на серотонин, който кара хората да се чувстват комфортно при близки отношения. Носителите на въпросния ген трудно създават трайни връзки и при тях следват раздели след раздели.

Носителите на "старомоминския ген" също така по-често са невротици и страдат от депресии. По време на тестовете бил взет ДНК материал от косите на 600 китайски студенти.

Хората, които имат този ген, изпитват по-слабо привличане към противоположния пол и не могат да изпитват истинско чувство на доверие и близост. Такива хора трудно поддържат близки отношения с друг човек.

Интересен е и друг факт: оказва, че социалният статус, външността и финансовите възможности не оказват никакво влияние на самотата.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.