Има ли рецепта за успешен брак? Това е въпрос, който вълнува всеки човек. Има много написано по въпроса.

В такива случаи се сещам за началото на Ана Каренина "Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему.“

По какво си приличат щастливите семейства? Може би отговор на този въпрос дават учени от Швеция, Великобритания и САЩ, които смятат, че има формула за успешен брак. Според тях трябва да се отчита разликата във възрастта на двамата съпрузи.

Разликата във възрастта осигурява равновесие в брака, но това не важи за случаите когато единият от съпрузите е много по-млад от другия. Експертите смятат за идеална схемата съпругът да не е по-млад от жената и да решава основните проблеми на семейството.

Двамата трябва да са финансово независими един от друг. Това дава възможност на всеки от тях да се чувства свободно и да има равни права.

Хората, които са израснали в щастливи семейства, по-често имат по-добра връзка.

До такива изводи са стигнали учените от Медицинския институт на Харвардския университет и Университета в Пенсилвания. Техните изводи се базират на наблюдения върху доброволци, които в продължение на години е трябвало периодично да отговарят на въпросници.

Изследователите са установили и друго: мъжете, които са имали щастливо детство, управляват по-добре своите негативни емоции в зряла възраст. Това им помага да имат по-хармонична връзка.

15 май - Международен ден на семейството


Използвана информация на Франс прес и БГНЕС