Има ли възраст, в която сме най-склонни към изневяра?


Да бъдеш предаден от партньора си е болезнено изживяване, което не само се преживява трудно, но се отразява и в по-нататъшните отношения с други хора.

Колкото и да са разрушителни обаче за психиката на човека, изневерите са нещо често срещано и почти неизбежно в съвременния свят.

Обикновено хората посочват различни причини, които ги тласкат към изневяра, но дали съществува точна възраст, в която това е по-вероятно да се случи?

Ясно е, че няма един единствен категоричен мотив за подобно действие. Въпреки това проучвания сочат, че съществува възраст, в която сме най-склонни да се впуснем в интимна авантюра с човек, различен от официалния ни партньор.

Illicit Encounters е най-големият и дълго съществуващ сайт за запознанства между вече обвързани хора във Великобритания. (Сайтът предоставя възможност на хора, които са в брак или в траен съюз, да срещнат сродни души извън отношенията с партньора си, независимо дали става дума просто за разговор на чаша кафе или нещо далеч по-сериозно.)

Сайтът създава благоприятни условия за своите потребители, така че те да не се чувстват притиснати от схващането, че вършат нещо грозно или нередно, като се грижи за анонимността и сигурността на решилите да се позабавляват извън домашното ложе.

Към днешна дата сайтът се радва на повече от 1 милион активни потребители.

Въз основа на базата данни, с която разполагат, Illicit Encounters посочват коя е възрастта, в която хората са най-склонни да изневерят, а именно - 39 години.

Това, разбира се, в никакъв случай не е научно проучване и не случайно беше свалено от сайта известно време след самото му публикуване. Въпреки това то почива на реални изводи от потребителските профили на хората в сайта.

Според него на тези години предразположението към кръшкане и всякакви залитания от този тип е два-пъти по голямо, отколкото в която и да било друга възраст.

В завишен риск от изневяра са и онези, които са на 29 и 49, но 39 си остава на челна позиция според Illicit Encounters.

Независимо от информацията, която този популярен британски сайт за изневери изнесе, американските учени Адам Алтер и Хал Хършфилд в течение на свои 6 академични проучвания откриват как в края на всяко десетилетие от живота си хората се напрягат повече и повече от идеята за остаряването. И как това ги кара да се впускат в тежки размисли относно живота и неговия смисъл.

Тези тревоги водят до определени типове поведение, които предполагат по-рискови начинания. Като изневерите.

Хората изпадат в ценностна криза и искат да си докажат, че правят нещо наистина удовлетворяващо извън рутината, което да ги накара да се чувстват живи.

Въпреки всичко, в световен мащаб изневярата си остава много трудно поле за изследване и разучаване, просто защото изобщо не е лесно да се намерят достатъчно хора, които са склонни да говорят за това.

Не съществуват ясни, сериозни и добре аргументирани доводи, които да гарантират, че на 39 години наистина изневеряваме най-много. Тази възраст обаче определено е период на кризи, кръстопъти, рискови начинания и промени.

Интересът ми към тази публикация е заради факти свързани със семейството – и аз и съпруга ми сме от семейства на разведени родители. Наблюдавам какво се случва с познати семейства. И има нещо, което кратко може да се опише така „на мъжете когато наближат 40 години им става нещо“. Дали това е осъзнаване, че остаряват или е търсене, но се случва.