Истини за брака, които трябва да знаете

Истини за брака, които трябва да знаете

7 истини за брака, които трябва да знаете


1. Фазата "влюбени до уши" трае около година

Меденият месец не продължава вечно.

Според проучване, проведено от Университета в Павия, Италия, тя трае около година. След това нивата на химикал, наречен " фактор на нервния растеж", който е свързан с продуцирането на интензивни романтични чувства, започват да падат.

Според психолога Хелън Фишър, не е ясно кога точно усещането за влюбеност започва да избледнява, но причината според нея е еволюционна."Голямо натоварване е за организма да прекарате ужасно много време, фокусирани само върху един човек в това състояние на напрежение и тревожност”, казва тя.

2. Никога няма да опознаете напълно човека до себе си

Когато сте с някого повече от 2-3 години, мислите, че знаете всичко за него/нея: каква паста за зъби използва, кой е любимия му/й сериал, към коя храна е алергичен.

Но най-вероятно не го/я познавате толкова добре, колкото си мислите.

В проучване от 1997 г., двойките, които са заедно от по-дълги години изразяват увереност, че се познават добре един друг. Оказва се обаче, че дължината на връзката не е свързана с точността на отговорите.

Дори когато участниците трябваше да предполагат как техните партньори ще се оценят по характеристики като интелигентност, атлетизъм, и привлекателност, само 30% от отговорите им отговарят на действителността.

3. Двама души могат да бъдат съвместими - или несъвместими - на няколко нива

През 60-те години на миналия век, канадският психолог Ерик Берн въвежда тристепенен модел за разбиране на самоличността на дадено лице. Той открива, че всеки от нас има три "его състояния", които “работят” едновременно:

• Родителя: На какво сте били научени

• Детето: Какво сте почувствали

• Възрастния: Какво сте научили

Когато сте в една връзка, можете да се съотнесете по всякo едно от тези нива:

• Родителя: Имате ли сходни ценности и разбирания за света?

• Детето: Забавлявате ли се заедно? Можете ли да бъдете спонтанни? Смятате ли, че вашия партньор е секси? Обичате ли да пътувате заедно?

• Възрастния: Дали всеки мисли, че другия е умен? Добре ли се справяте с решаването на проблеми заедно?

Симетрията в трите направления е идеалното състояние, но хората често се събират, за да "балансират” между различните нива.

4. Най-щастливите бракове са между най-добри приятели

През 2014 г. Националното бюро за проучване икономически изследвания на САЩ установи, че бракът наистина води до повишаване на благосъстоянието, най-вече благодарение на приятелството.

Изследването заключава, че бракът води до повишаване на благосъстоянието - и това важи в по-голяма степен за тези, които се радват на близко приятелство със своите съпрузи. Приятелството е ключовия механизъм, който може да помогне да се обясни причинно-следствената връзка между брака и удовлетвореността от живота.

5. Ако сте икономически зависими от партньора ви, е по-вероятно да му изневерите

Противно на общоприетото схващане, изневярата не се среща по-често при двойките, които печелят много пари. Връзката между доходите и изневярата е по-нюансирана.

Според последните изследвания от Университета на Кънектикът, човек, който е икономически зависими от своя партньор е по-вероятно да бъде неверен. Оказва се, че това е валидно в по-голяма степен за мъж, който разчита финансово на съпругата си.

Интересното е, че когато жените издържат семейството, те са по-малко склонни да изневеряват.

6. Колкото по-малка е разликата във възрастта между партньорите, толкова по-малко вероятно е те да се разведат

Проучване, в което участват 3000 разведени установява, че възрастовите различия предизвикват напрежение във връзката.

Проучването показва, че ако разликата е една година, шансът да се разведат е с 3% по-голям (в сравнение с двойка, която е на една и съща възраст); 5-годишна разлика, обаче, прави развода с 18% по-вероятен, а при разлика от 10 години – вероятността скача на 39%.

7. Ако се радвате на постиженията на партньора ви, ще имате по-добра връзка

Множество проучвания показват, че двойките, които активно отпразнуват щастливо събитие от личния живот на партньора, имат по-пълноценна и дълготрайна връзка.

Например, съпругата се прибира у дома и споделя с партньора си своето постижение.

Според Ейми Гордън, социален психолог в Университета в Бъркли, активно-конструктивния отговор е възможно най-добрия сценарий:

• Активно-конструктивен отговор от страна на партньора ще бъде да посрещне новината с  ентусиазирана подкрепа: "Това е страхотно, скъпа. Знаех си, че ще успееш. Положи толкова усилия!"

• Пасивно-конструктивен отговор - партньорът ще се задоволи с лека  усмивка и небрежен коментар "Това е добра новина."

• Активно-разрушителният отговор би било изявление, което омаловажава събитието: "Означава ли това, че ще трябва да работиш до по-късно? Ще мога ли да се справя сам?"

• И накрая, пасивно-разрушителен отговор, с който дори не се обръща внимание на добрата новина: "О, наистина ли? Няма да повярваш какво ми се случи днес!"

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.