Думи, които могат да унищожат връзката ви

Думи, които могат да унищожат връзката ви
Думите, които казваме на любимия човек по време на разгорещен спор или вследствие на умора, могат да бъдат особено опасни. Да направят съвместния живот напрегнат и непоносим. Дори да доведат до раздяла.
Редакторите на Adme.ru подбират 11 фрази, които по-добре да не изричате. В противен случай може да съжалявате.

11 фрази, които могат да унищожат и най-щастливата връзка


11. Фрази, които обезценяват чувството на партньора
Вместо „Защо толкова ти пука за работата ти?“, кажете „Какво точно те разстройва?“.
Когато казваме неща от типа на „О, какви глупости!“ или „Не се разтривай толкова за работата си.“, „Колко още ще се тревожиш за това?“, ние не утешаваме човека отсреща. Не му оказваме подкрепа. Вместо това обезценяваме чувствата му.
Партньорът ни няма да говори открито с нас, ако смята, че възприемаме чувствата му за нелепи. Ще се почувства самотен и обиден. А това от своя страна ще подкопае самата връзка.
Най-добре се опитайте да разберете какво точно провокира подобни чувства у вашия любим човек.


10. Фрази на безразличие
Ако един от двамата души вече не му пука за държанието на другия, това означава, че двойката е тръгнала по пътя на раздялата. Не казвайте неща, които изразяват безразличие. Изслушвайте се, обсъждайте своите чувства.

9. „Сравняващи“ фрази
Със сигурност ще се съгласите, че реплики от типа на „Съпругата на Иван е много по-добра домакиня. А ти само се грижиш за външния си вид.“. Никога не сравнявайте своя партньор с някой друг (освен ако не смятате да го похвалите). Вместо да давате някой друг за пример, фокусирайте се върху положителните неща – върху хубавите елементи, които вашият партньорът внася в живота ви.

8. Генерализиращи фрази
Старайте се да избягвате фрази, които съдържат различни генерализации от типа на „винаги“, „никога“ и „постоянно“. С тях вие просто обвинявате своя партньор за проблемите (минали, сегашни и предстоящи).
Много по-ефективно е да се съсредоточите върху настоящето, да търсите решение заедно. Да престанете да се обвинявате. Говорете за своите чувства, за да се разберете по-добре един друг.

7. Думи, които унищожават самочувствието на партньора ви
Всички хора, без изключение, имат нужда от стабилно самочувствие. Съответно думите, които го сриват, са травматични.
Ако казвате неща от типа на „Мъж ли се наричаш?“, „Кой би те искал?“ или „Никой, освен мен самия, не би те търпял!“, рано или късно човекът отсреща ще отиде при някой, който го обича и цени повече. Който го харесва такъв, какъвто е. Това ли е целта ви? Ако не, то не използвайте подобни фрази.

6. Фрази, с които заплашвате, че ще се разделите
„Искам развод.“, „Искам да избягам от теб.“, „Ще се преместя при мама.“ Ако не сте абсолютно сигурни, че искате да направите това, не го казвайте. Като цяло – избягвайте фрази, които не отговарят изцяло на чувствата и копнежите ви.
В противен случай просто манипулирате партньора си. Пък и може да доведе до последствия, за които не сте готови.

5. Фрази, с които изказвате съжаление за това, че сте се срещнали или сключили брак
Малко фрази са толкова разрушителни, колкото „Най-добре въобще да не се бяхме срещали!“. По този начин вменявате вина на човека отсреща за всички неприятни неща, които са ви се случили. Заявявате директно, че лошите преживявания превъзхождат добрите.
Не изричайте толкова обидни думи. По-добре се опитайте да видите какъв е вашият принос за разпада на връзката.

4. Фрази, които вменяват вина у другия
„За всичко си виновен/виновна ти!“, „Заради теб се караме постоянно.“, „Ако не беше ти, нямаше да закъснеем“. Подобни манипулативни изказвания вменяват вина, те не решават проблема. Винаги избирайте конструктивната критика, която може да подобри дадена ситуация.

3. Фрази, които омаловажават другия
„Определено мога да живея и без теб.“, „Заедно сме само заради децата, защото ми е жал за теб!“, „Мога да се справя и без теб“. Никога не трябва да изричате тези фрази. Без значение колко разгорещен е спорът. Не забравяйте важността на връзката и любовта. Конфликтите идват и си отиват.

2. Фрази от типа на „Не е твоя работа!“
Ако кажете на партньора си „Гледай си работата.“ или „Не е нужно да ти докладвам“, вие му показвате, че не го уважавате, че не смятате, че трябва да сте искрени с него. По този начин разклащате основите на връзката си.

relation pix 1

1. Думи (или действия), с които демонстрирате нежелание за комуникация
Мълчанието може да бъде много по-опасно от думите. Не изолирайте човека отсреща по този начин. Липсата на комуникация може да бъде пагубна. По този начин вие не можете да постигнете разбиране, нито да решите възникналите проблеми.
Единственото решение е да говорите. Без значение колко болезнен или труден ще е диалогът. За предпочитане е пред мълчанието. В края на краищата – само по този начин ще научите гледната точка на другия.

Грижете се за вашата връзка. Нека любовта е вечна!

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.