Думи, които разрешават конфликт

Думи, които разрешават конфликт
От време на време всеки един от нас трябва да разрешава някакви конфликти. Някои от тях се случват на работното място, докато други засягат  личния живот. Конфликтът е нормална част от всяка една социална среда. По-добре обаче да знаете как да разрешите проблема.
Това са няколко полезни фрази, които ще ви помогнат да излезете от (почти) всеки конфликт по възможно най-добрия начин.

15 фрази, които разрешават всеки конфликт


15. Да си починем, да премислим нещата и да вземем решение
Понякога, за да спрем дадена разправия, е нужно просто да натиснем бутона „пауза“. Починете си за 5 секунди и се опитайте да си спомните защо въобще сте започнали да се карате. Може би не е имало причина, просто и двамата сте били в лошо настроение. Ако нещата седят по този начин, поемете дълбоко въздух и аргументът ще умре по естествен път.

14. Разбирам защо си разстроен/а…
Ако вашият събеседник прибягва до емоции, вместо до аргументи, заемете неговата страна. Това няма да разреши конфликта, но ще направи разговора много по-конструктивен.

13. Хайде да разрешим проблема заедно!
Не забравяйте, че тази фраза може да спаси вашата връзка, единствено ако можете да изслушвате и приемете нечие чуждо мнение. Това показва, че ви е грижа за другия и че сте готови да научите повече за причините, поради които се държи по този начин.

12. Красив/а си, когато си ядосан/а!
Комплимент, дори по време на кавга, може да постигне много. Освен това след като ви кажат нещо приятно, тялото ви отделя хормона на щастието. Крайният резултат – опонентът ви се усмихва и конфликтът е разрешен.

11. Трябва да спрем да се караме
Простичка, но ефективна фраза. Ако смятате, че конфликтът е отишъл твърде далеч, най-добре спрете на мига. Няма причина да продължавате спора кой е прав и кой крив. Когато става дума за връзки, няма нещо такова като „победител“.

10. Разбирам
Тази дума наистина ще ви спаси в случаите, когато сте попаднали в порочния кръг на недоразумението. Обикновено никой от спорещите не е склонен да изслуша другия. Ето защо един от двамата трябва да каже „Разбирам“. Това е първата стъпка към разрешаване на конфликта без крясъци.

9. Хайде да погледнем на нещата от друга перспектива (ъгъл)
Зрелият човек може да погледне на проблема от различни ъгли. Двама души имат най-малко две различни гледни точки. Което означава, че е два пъти по-лесно да се постигне компромис.

8. Помогни ми да разбера / Моля те, обясни ми какво имаш предвид
Когато двама души се карат, е трудно да мислят трезво. Спрете за миг и помолете отсрещния човек да обясни позицията си. Може би в крайна сметка не е толкова неприемлива, колкото сте си мислили в началото на спора.

7. Какво мога да направя, за да променя ситуацията?
Ако сте готови да направите компромис, тази фраза ще ви помогне да избегнете по-голямата кавга. Вашият партньор може и да иска да предприемете някакви действия. Затова най-добре изразете своята готовност. Винаги е добре да знаете какво очаква човека отсреща от вас, дори и да не можете да направите нещото, което иска.

6. И през по-лоши неща сме минавали. Ще се справим и с това
Ако с вашия партньор сте имали далеч по-трудни проблеми един с друг, значи можете да преодолеете от този. Това е още една кавга, която няма да съсипе връзката ви. Използвайте тази фраза, за да си припомните колко страхотен екип сте и че можете да постигнете всичко, което си пожелаете. Заедно ще се справите!

5. Не е нужно да ми държиш този тон
Ако ситуацията постепенно премине в конфронтация, опитайте се да прекратите конфликта на всяка цена. Не ставайте емоционални. Излезте от стаята, останете насаме със себе си. Успокойте се и след това разрешете спора, без да се обвинявате един друг.

4. Как мога да поправя това?
Вашият шеф например не е харесал доклада ви. Вие просто трябва да помолите за инструкции, които ще ви помогнат да поправите ситуацията. Опитайте се да извлечете колкото се може повече информация за нещата, които трябва да направите по по-различен начин. Това ще ви позволи да сложите край на конфликта и да го избегнете за в бъдеще.

3. Кажи ми кое в мен те дразни
Ако сте забелязали, че ваш колега не ви хареса, най-доброто нещо, което можете да направите, е да разберете кое у вас го/я дразни. Дори и да не можете (или не искате) да промените тези неща в себе си, ще покажете, че сте разумен и зрял човек.

2. Да, прав/а си…
Опитайте се да се съгласите със своя опонент поне за едно нещо. Резултатът няма да закъснее. Ако работите в отдел „Продажби“ и един от вашите клиенти не е доволен от продукт или услуга, започнете разговора с тази фраза. Когато хората осъзнаят, че ги изслушват, те ще бъдат много по-склонни да проведат конструктивен диалог.

1. В това отношение те подкрепям
Ако ви предстои тежък разговор, опитайте се да го започнете с тази фраза. Дори и вие да сте виновни, фактът, че сте готови да поправите ситуацията, може да сътвори чудеса. Обяснете на човека отсреща, че сте на една и съща страна и това ще ви помогне да избегнете конфронтацията.

Източник: BrightSide

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.