за жените над 55 сексът е здраве

за жените над 55 сексът е здраве
Сексът в напреднала възраст повишава риска от сърдечни удари и изобщо от сърдечно-съдови проблеми, което води и до повишен риск от преждевременна смърт. Това обаче се отнася само за мъжете. При жените от същата възрастова група нещата стоят точно обратно.

Сексът е опасен за мъжете над 55 години, за жените - здраве


Това са резултатите от мащабно изследване, извършено от учени от няколко университета под ръководство на социолога проф. Хуей Лю от Университета на щата Мичиган.
Лю и нейните колеги анализирали данните на 2204 мъже и жени на възраст от 57 до 85 години. Самата анкета се е състояла от две части. Първата се провела през 2005 и 2006 г., а втората - след 5 години. След това се сравнявали показателите от двете изследвания.

И в двата случая изследователите провеждали разговори с хората - колко често са водили сексуален живот и са имали проблеми със здравето след половия акт. След това се провеждала диагностика на сърдечно-съдовата система на анкетираните, оценявал се рискът от възникването на хипертония, инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност и инсулт.

В крайна сметка станала ясна погрешността на представата, че сексът е полезен... поне за мъжете. "Съжалявам, че ще трябва да разочаровам някои, но това е така - мъжете в напреднала възраст, които правят секс повече от веднъж седмично, примерно два пъти повече, страдат по-често от сърдечни заболявания в сравнение с хората, престанали да водят полов живот. Най-често проблеми със сърцето имат мъжете, които смятат секса за много приятен и необходим за здравето", обобщава Хуей Лю.

Опасността при тях е в това, че възрастните мъже трябва да полагат повече усилия по време на секса. И тази "гимнастика" обикновено продължава по-дълго, отколкото на младини. Затова тази възрастова група мъже е подложена на по-голямо натоварване на сърдечно-съдовата система. Като цяло здравият сексуален живот може да защити и в бъдеще по-възрастните жени от сърдечни заболявания.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.