Да почистим дома с оцет

Да почистим дома с оцет

За блестящ и екологично чист дом - почиствайте с оцет


В последно време стана модерно да се използват все по-малко препарати за почистване или да се заменят с екологични алтернативи. В почистването на дома може да използваме продукти, които лесно се намират в кухнята. Такива като  сода за хляб, лимонена киселина, оцет, сол или лимони – те може да почистват чудесно, по-евтини са и по-малко вредни за здравето.

Това са няколко съвета как може да използваме оцет, най-обикновен 5% оцет, който може да купим от всеки дом за да имаме един по-чист дом. Оказва се, че оцетът може да се справи с 90% от всички бактерии, вируси, микроби, плесени без да се използват агресивни химични препарати. Основният компонент, който прави оцета – дезинфектант е оцетната киселина. Заради нея оцета има и специфичния кисел привкус, но важното е, че ни помага да се справим с бактериите на салмонела, шигела (те предизвикват дизентерия).

Освен това оцетът помага при премахване на петна и мазнини. Използва се активно като обезмирисител и ликвидатор на варовикови отлагания.
След избърсването на повърхностите с кърпа, навлажнена с разреден винен оцет, помещенията ухаят на свежо.

Едно от най-честите приложения на оцета е като добавка във водата за миене на прозорци. За тази цел са нужни само 1 супена лъжица и 1 литър топла вода. Тази смес помага не само срещу премахването на петна от прозорците, също така и за по-бързото изсъхване, а и не оставя черти или капки по стъклата.

Разтвор 1:1 оцет и вода върши чудесна работа при почистване на рафтовете и стените на хладилника. Помага и за премахване на следите и остатъците от мухлясали продукти. Почистването на хладилника може да се направи и със сода за хляб, но не помага за местата с плесен.

Оцетът е подходящ и за мивката и тоалетната чиния, където по принцип. Достатъчно е през нощта повърхностите им да се залеят с неразреден оцет, който на сутринта само се изплаква.

Ако се е понатрупала прах вкъщи, но трябва да отложим основното почистване, ябълковият оцет може да се окаже спешната помощ в ситуацията. Освежава дома и най-лесният начин за освежаване на мебелите, килимите, завесите и пердетата.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.