Изчезването на пчелите е катастрофа за човечеството


Алберт Айнщайн е казал, че ако изчезнат пчелите, човечеството може да просъществува още само 4 години. Изчезването на пчелите всяка година може да предизвика смъртта на 1,4 милиона души по света заради липса на опрашители, съобщава „Франс прес”, цитирайки изследване.

 Пчелите, ние и нашата планета


По този начин годишната световна смъртност в глобален мащаб ще се увеличи допълнително с 3 на сто. Този катастрофален сценарий би се получил от недостига на витамин А и на фолати (витамин B9 и фолиева киселина), които са от жизнено значение за бременните жени и за малките деца. Ще бъде констатиран ръст и на инфарктите, инсултите и на някои видове ракови заболявания.

При липса на опрашители, предизвиканият недостиг от витамин А и от фолати, може да породи ослепяване и увреждания на нервната система. Тези отрицателни въздействия върху здравето ще засегнат както развитите, така и развиващите се страни. Ако се стигне до сценарий, при който напълно изчезнат опрашителите, като пчелите например, 71 милиона души в страните с ниски доходи могат да бъдат засегнати от недостиг на витамин А, пише БТА. А 2,2 милиарда души, които имат подобен недостиг в консумацията, ще бъдат с още по-ограничен прием на тази важна съставка.

Едно спадане със 100% на "опрашващите услуги" по света може да доведе до спадане на световните запаси от плодове с 22,9 на сто, на зеленчуци с 16, 3 на сто и с 22,9 на сто на орехи и ядки.