Да почистим цялата къща

Да почистим цялата къща

7 стъпки до най-бързото почистване на цялата къща


retro cleaning woman pixНе е далеч онзи момент, когато в края на всеки сезон и в началото на следващия се налага да сменяме дрехите в гардероба, да прибираме играчките, за които децата вече са пораснали и се избавяме от това, което няма да трябва, да почистваме цялостно дома. Това е "необходимо зло" и колкото и да го отлагаме, защото ще ни отнема и време, и сили, докато приведем всичко в ред, то настъпва.

Моя позната всяка есен и пролет сменя изцяло завесите и покривалата на легла, дивани и маси в тон с настъпващия сезон. Това – след като измие всички прозорци, почисти всичката прах и подреди според своите разбирания всички стаи до последното ъгълче. Сама и горда с домакинските си умения. Някои от нас обаче просто не успяват с всичко това.

Защото нямате добър план за действие, би казала моята позната. Но такъв план съществува, предоставен от специалистите от сервиза за почистване YouDo.com, цитирани от noviteroditeli.bg

По техни сметки за пълноценно почистване на двустайно жилище са нужни между 2 и 3 часа. Ето как са разпределени те:

- 20-30 минути за събиране на финия прах;

- около 40 минути за почистване на кухнята, включително котлоните на печката;

- около 50 минути за почистване на стаите и коридора;

- около 30 минути за банята и тоалетната.

Най-бързо ще се справите, ако чистите сами, но от възпитателна гледна точка е ценно да го правите заедно с детето – то ще разлива кофата, ще иска да прави неща, които още не са по силите му, ще ви бави и всъщност ще цапа, но не му го казвайте, напротив, накрая му благодарете за помощта и го наградете с нещо интересно!

Но да започнем отначало:

Битова химия, кърпи и гъби за миене – какви и колко?

Не се увличайте да купувате купища средства за измиване на различните видове повърхности. Правилото за стандартно почистване е един препарат за фаянс и кухненски уреди и друг за прозорците.

Използвайте две кърпи за стъкло – с тях ще ви е удобно да търкате първо с вода, после да подсушите, една от микрофибър за кухнята, и една от изкуствена материя, която ще ускори работата, когато другите попият влагата.

Ако нямате под ръка никакво миещо средство, използвайте меламинова гъба (бъдете внимателни с нея – не почиствайте лакирани повърхности и имайте в предвид, че меланитът може да навреди на здравето ви)

която може да изтърка замърсени твърди повърхности без препарат. Такава меламинова гъба може да за различни повърхности с изключение на тези, които са в съприкосновение с хранителни продукти.

Кои са най-трудоемките места?

Най-много усилия и часове се губят при чистенето на банята и кухнята, защото те са най-замърсените места в дома. Затова си предвидете достатъчно време, за да почистите мивките, ваната и душ кабината и отделно – още толкова, за да се справите с кухненските уреди – хладилник и печки. Микровълновата можете да почистите, като сложите в нея купа с вода и лимонов сок и я включите на 8-10 минути. След това, когато водата се изпари, просто трябва да оберете влагата от вътрешните стени на печката с кърпа. Вместо лимон може да използвате оцет - той отстранява идеално неприятните миризми.

Откъде да започнете?

От най-чистите помещения в дома, а завършете с най-мръсните. По принцип последователността е спалня, дневна, коридор, кухня, балкон/и, баня, тоалетна. В процеса на чистене ще сменяте водата в кофата и ще мокрите гъбите за почистване много пъти, затова банята и тоалетната чиния трябва да измиете последни. А колкото по-често сменяте водата и кърпите, с които чистите, толкова по-бързо ще постигнете търсения резултат и всъщност ще икономисате време.

Как да почистите прахта?

Във всяка стая спазвайте принципа от горе – надолу: започнете с евентуалните паяжини в ъглите на тавана, стените, мебелите и накрая пода, за да съберете максимално количество мръсотия и прах.

По-удобно е да почиствате мебелите с кърпа, натопена с разтвор от вода и белина. За почистването на екрана на телевизора и компютърния монитор ви трябва мека тъкан, предварително напръскана с антистатик.

Изхвърляйте повече!

Оптималният начин да ускорите процеса на чистене е един – да освободите дома от всичко ненужно. Тогава няма да ви се налага да местите разни неща от място на друго място, и после да ги връщате на първоначалната им позиция при всяко почистване. Ако не можете да се разделите с непотребните неща от веднъж, си създайте навик всяка седмица да се избавяте от някакво количество неща, които не използвате – изгоряло старо радио, допотопни сувенири и каквото там още не поглеждате с години.

Избирайте средства за почистване с по-малко пяна

Това трябва да разучите предварително – кои препарати правят по-малко пяна, защото голямото количество пяна обикновено отнема повече време за отмиването. Не забравяйте и за народните почистващи средства.

Например, за да почистите душа, помага обикновения оцет - натопете слушалката на душа в съд с оцет за 8 часа и след това измийте с течаща вода и обтрийте.

Следите от вода върху дървени повърхности можете да почистите, ако отначало минете дървото с текстилна кърпа, а после подсушите със сешоар.

Оставете петната на професионалисти

Не се измъчвайте сами да търкате стари петна от меките мебели и килимите. Всяко замърсяване изисква различни и специални химически съединения, и нито един универсален препарат за мебели и тъкани не може да ги заличи така, както ще направи професионалния чистач. Затова ако зацапаните мокети и дамаската на фотьойлите са ви важни и искате да ги запазите, не експериментирайте с неподходящо подбрана битова химия, не икономисвайте, а повикайте професионалист.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.