Дом с повече светлина и чист въздух

Дом с повече светлина и чист въздух
В тези дни на самоизолация, когато сме "под домашен арест", качеството на въздуха е от съществено значение. Важно е да държим замърсителите надалече и да проветряваме редовно. Много от нас направиха вече пролетното почистване, измиха прозорците, подредиха гардеробите. Някои поддържат много голяма хигиена у дома, като за операционна и дезинфекция още от входа на дома. Това са няколко идеи от британския "Обзървър", които може да ни помогнат да направим дома си място изпълнено с повече светлина и чист въздух.

1. Отворете прозорците 
Очевидно е, но все пак да напомним: това е най-простият и ефикасен начин да проветрим, но понякога го забравяме. "Свежият въздух не ни е враг, казва казва д-р Пол Йънг от Университета Ланкастър. Ако държите затворено по цял ден, давате възможност на химикалите и алергените да се натрупат.
Даже да живеете в замърсената градска част, отваряйте прозорците, не бива да стоите вътре без проветрение. Даже да живеете до оживен булевард, отваряйте и проветрявайте.
Идеята е да отворим прозорците изцяло за 10-20 минути, така че въздухът да се проветри напълно. Може да пробвате немската техника поне два пъти дневно. Особено сега, когато трафикът е намалял и дори в градовете въздухът е осезаемо по-чист.
Да държите отворено през нощта, когато има по-малко коли, също е добро решение.

Отворете завесите и пуснете слънчевата светлина в дома си!

С моя опит в София и дом близо до едно от най-замърсените места в центъра на София, като Орлов мост, проветрявайте когато движението е най-малко. Отворете прозорец, който е вътрешен, а не е с излаз към улицата. Когато отворите ще влезе шума от булеварда, ще влезе и мръсен въздух от колите, може и миризмата да е на изгоряло, но ще влезе и пролетната свежест. А тази свежест не може да я създаде и най-добрия освежител за въздух.

Мръсният въздух, който убива


2. Растенията помагат, но не много
Изследване на НАСА от 80-те открива, че растенията отстраняват токсичните замърсители от въздуха. Тези изследвания обаче са проведени в лабораторни условия, напомнящи тези в космоса. На Земята стайните растенията помагат в прочистването на въздуха, но не в степента, в която допускаме.
"Освен ако нямате дъждовна гора у дома, ефектът е минимален, казва професор Павел Варгоски от датския Технически университет, за да има ефект, трябва да имате лехи и лехи с растения. А и сградите, които обитаваме, не са херметически затворени пространства, винаги прониква въздух отвън."

Растения, които пречистват въздуха у домаzeleni rastenia u doma


3. Внимавайте за домашните замърсители
Когато готвите, пускайте абсорбатор или избягвайте пържене в затворено помещение.
Не пушете вътре, цигареният дим се задържа много по-дълго, отколкото предполагате.
Ако е възможно, дръжте препаратите за чистене извън дома. Дори когато са добре затворени, химикалите в тях се изпаряват.
Не използвайте аерозолни освежители за въздух или ароматни свещи – от тях има повече вреда, отколкото полза.

4"Съблечете" дома, ако е възможно
Дървеният под е по-добро решение от мъхестия килим. Навън се стопля, така че, ако можете да приберете дебелите мъхести килими и тежките завеси, ще подобрите въздуха в дома си.
Ако нямате протектори на матраците, сега е моментът да се снабдите, те предпазват от акари. Също така редовно изтърсвайте завивките и възглавниците.
Имам позната, която умее да шие и сменя завеси и завивки и декоративни възглавници за всеки сезон. Аз не съм толкова добра, но с края на зимата сменям топлите вълнени завивки на диваните и леглата с по-леки, прибирам килимите и пера завесите.

5. Борба с влагата
Влагата е съществен фактор, който влияе върху качеството на въздуха у дома. Проветрявайте редовно и не допускайте мухъл по стените.
След къпане проветрявайте банята.
Винаги когато е възможно, простирайте прането си навън или поне на проветриво място.

Как да се справим с влагата у дома?

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.