Как да се справим с влагата у дома?

Как да се справим с влагата у дома?
Трудно. Много трудно. От личен опит в тухления апартамент в центъра на София влагата се появи в ъгъла на кухнята след като сменихме дървената дограма с PVC. Старата дървена дограма позволяваше на апартаментите да „дишат“, но с новите прозорци къщата се „херметизира“ и влагата остава вътре.
На вилата на първия етаж я има, защото в планината има много вода и първият етаж в вграден в ската, на втория етаж – влага няма.
Това, което разбрах, че има два естествени помощника – проветрение и топлина, защото когато времето е топло и сухо и влагата е по-малко. И трябва да е сухо и на вън – няма как в сезона на есенните дъждове или в ранна пролет, когато се топят снеговете да не се появи влага.

Проветрявайте всеки ден
Циркулиращият въздух ще помогне на влагата да излезе навън. Отваряйте прозорците вечер, за да спите по-спокойно и сутрин, за да проветрите

Избягвайте големите температурни разлики
Ако е много студено вкъщи, това ще провокира конденз по прозорците. Същото става и ако претоплите стаята без да проветрите. За да е оптимално, температурата в стаята през деня и нощта трябва да е с не повече от 4 градуса разлика. 19 градуса се смята за минимум, при който конденз няма да се получи.

Простирайте дрехите на терасата, дори през зимата
Може да изглежда странно, но дрехите успяват да поизсъхнат дори и при минусови температури, дори когато замръзнат.
Ако сушите вътре, би било чудесно да е в отделна стая, в която можете да оставите прозореца леко отворен. Сушилнята е идеален вариант за влажни домове и инвестицията си заслужава, ако това ще ви помогне да се отървете от мухъла.

Не допирайте мебелите в стените
Обикновено подреждаме мебелите до най-студената стена, за да я предпазим да не изстива през зимата. Това обаче задържа влагата в това тясно пространство и създава условия за образуване на мухъл. Издърпайте мебелите поне на 2 сантиметра от стените, за да се проветрява по-добре.

Вентилация
Погрижете се за добра вентилация в банята и на тоалетната. Ако има прозорче, може да монтирате на него вентилатор, който да не позволява на влагата да се „заседява“. На всички прозорци, не само в банята, можете да монтирате специални вентилационни клапи.

Боядисайте стените
Без тапети. На влажните стени се слага само подходящ латекс. Попитайте в магазина за латекс, кото е устойчив на влага и на мухъл. Тапетите, плочките и ламперията само влошават проблема.

Проветрявайте кухнята
В кухнята сложете аспиратор или гответе на отворен прозорец. Отваряйте тенджерата или фурната възможно най-малко, за да не излиза прекалено много пара. А и така яденето ще се сготви по-бързо.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.