За да се наспите – спете на тъмно. Това е добре позната истина, но трябва да се замислим дали го правим.

Съветват ни и учените. Изключете осветлението в стаята по време на сън, телефона, телевизора, таблета, компютъра трябва да са в спящ режим. Прозорците е по-добре да бъдат с дръпнати, по-плътни завеси или със спуснати щори, за да се осигури пълен покой.

Недоспиването и понижаването на качеството на съня се отразява негативно на целия организъм. Лошо настроение, липса на апетит и липсата на желание да се прави каквото и да е, може да бъде свързано с липса на сън, предизвикан от нощни звуци и светлини.

Нощното осветление нарушава биологичния ритъм и пречи на възстановяването на организма след дългия работен ден.

Препоръката е да се използва специална нощна лампа, с червена светлина, за моментите когато има необходимост да се става през нощта.

Синята светлина на смартфоните, таблетите, или на таблета, както и на телевизора увеличава чувството за тревога и пречи в продължение на 1-2 часа след като сме си легнали да заспим дълбоко. За подобряване на качеството на съня е достатъчно да се откажем от ползването на дигитално устройство няколко часа, в краен случай 30 мин, преди лягане.

И тук за мен идва проблема. Защото аз чета вечер преди сън на таблета. Може би това е още едно предимство  на книгата, която държим в ръка.

За разлика от Спящата красавица имаме по-малко часа за да се наспим и да бъдем готови за новия ден.