Признайте си, всъщност кой обича да чисти? С тези малки хитринки обаче, може бързо и лесно да постигнете перфектни резултати, пише obekti.bg, като ни предлага съвети публикувани в Diply.com.

Няколко хитри трика за тези, които мразят чистене у дома


Как да почистите матраците
Налейте водка в бутилка със спрей помпа, напръскайте матрака и оставете да изсъхне от въздуха. Спиртът ще убие бактериите, причиняващи неприятен мирис и ще дезинфекцира матрака.

Как да изчистите печката лесно
Сложете купичка с половин чаша амоняк в напълно студена фурна. Оставете да престои през нощта и избършете с парцал на следващия ден - без никакво усилие. Не прилагайте този метод, ако фурната работи на газ.

Ако чашите са замъглени...
...напръскайте с оцет и забършете с кърпа.

За чистене на мазни петна
Покрийте ги с бял тебешир или креда, изчакайте няколко минути и избършете остатъка с влажен парцал.

Ако обувките са мокри от дъжда...
...сложете вътре смачкани вестници, които ще попият влагата.

Петната от червило могат да се почистят с лак за коса
Напръскайте, оставете да престои 10 минути, след което изперете, както обикновено.

За да почистите решетката на скарата
Срежете глава лук на две и с вилица разтъкайте по дължината на всяка решетка. Лукът ще изчисти наслагванията и ще придаде аромат при готвенето.

Почистете опръсканата печка...
...с олио. Следващият път, когато готвите, добавете няколко капки растително олио върху хартиена салфетка, избършете мазната повърхности вижте как мазнината изчезва като на магия.

За мека мебел
Ако имате дивани или кресла с покритие от микрофибър, можете да ги изчистите по следния начин: слагате спирт в бутилка със спрей помпа, пръскате, след което търкате с чиста (по възможност бяла) гъба. Ако след това минете с твърда четка, покриетието ще стане отново пухкаво.

Дълбоко почистване на миялната машина
Пуснете я на най-горещия цикъл, като поставите само съд с бял оцет на горния рафт. После посипете с малко сода на дъното и отново я пуснете на кратък и горещ цикъл. Реултатът ще ви удиви.Ако водата в мивката се оттича бавно...
...отпушете канала с Алка-Зелцер.

Ако във ваната се е образувал воден отпечатък...
...срежете един грейпфрут на две и посипете сол върху двете половини. Намокрете ваната, посипете още малко сол в нея и изтъркайте с половинките от грейпрута.

За да премахнете петна от килима
Напръскайте петното с разтвор на 2 части вода и една част оцет. Поставете мокър парцал върху петното, след което притиснете с гореща ютия (включена на пара) за около 30 секунди. Повторете, колкото е необходимо, докато петното не изчезне.

За да почистите електрическата скара
Когато сте приключили с готвенето, изключете я и притиснете две навлажнени кухненски салфетки между двете повъхности. Остатъчната топлина ще почисти на пара скарата. Подсушете с друга салфетка и сте готови.

Дезинфекцирайте гъбата
Накисвате с вода и пускате в микровълновата на максимална мощност за 2 минути. Това убива 99% от микробите.

Магнит за счупено стъкло
Колкото и добре да изметете, от счупеното стъкло винаги може да останат малки парченца. Затова минете с филия бял хляб мястото, където се е счупило, и дребните стъкълца ще останат по нея.

Източник: Diply.com