Още в древността хората са забелязали, че планетите забавят своя път сред звездното небе, като че ли спират за момент, след това тръгват назад, обратно на естественото си движение през знаците на зодиака. След това идва момент, когато планетата отново забавя своя ход, спира за миг, след което отново тръгва директно. Когато една планета се движи назад, обратно на естественото си движение през зодиака, тя се нарича ретроградна. Разбира се, тези промени в движението на планетите са видими само от позицията на земния наблюдател, защото реално планетите се движат по своите орбити около Слънцето само в една посока.

През 2020 година три пъти наблюдаваме ретрограден Меркурий:
- 17 февруари – 10 март като започва в Риби (в 2:53 ч.) и приключва във Водолей (5:48 ч.); общо 23 дни ретрограден Меркурий
- 18 юни – 12 юли в Рак; общо 25 дни ретрограден Меркурий
- 14 октомври – 3 ноември като започва в Скорпион (в 4:04 ч.) и приключва във Везни (в 19:49); общо 21 дни ретрограден Меркурий

И трите знака – Рак, Скорпион и Риби – са водни, а Везни и Водолей са въздушни.
Ако ретроградният Меркурий е в знак, който съвпада с вашата зодия, знайте, че проблемите за вас са по-големи, отколкото при останалите представители на другите зодиакални знаци.

Според астролозите това вещае срив в комуникациите и затруднения в общуването. Влияете ли се от подреждането на планетите и вярвате ли в такова влияние?
Сега е нужно да фокусираме вътрешното си зрение към фактите и детайлите, най-малките, най-познатите, да не се отказваме да правим втори опит, да се качим на сцената и да се представим, особено, ако сме се провалили първия път. Да преодолеем страха.
"Ретроградната фаза на Меркурий в Дева е нещо като връщане в училище, като повтаряне на първи клас. Ще имаме шанс да преговорим до болка познати неща и с изненада да запълваме пропуски, които сме си мислели, че не са важни, че можем без тях.
А най-хубавото е, че няма кой да ни се скара, че външната среда някак естествено ще създава условия за шоу, за учебна проверка, от която не боли." казва астроложката Antoaneta Salfij.

Какви са съвети какво да Не се прави при ретрограден Меркурий?


  • Меркурий е свързан с кратки пътувания, но не трябва да се подписват договори.

  • По възможност не започвайте  нова работа или стартиране на нови проекти

  • Не е добре да се водят преговори.

  • Възможни са грешни диагнози в болницата.

  • Може да останете неудовлетворени от покупки.

  • Внимавайте с шофирането.

  • Не очаквайте задълбочени отношения при ново запознанство.ате нито един ключов детайл.


10 неща, които не бива да правите по време на ретрограден Меркурий


1. Не сключвайте сделки. Това е ужасен период за водене на преговори, сключване на договори и вземане на дългосрочни решения. Избягвайте да подписвате каквито и да е официални документи, защото може да се наложи да ги подложите на сериозно преразглеждане след края на ретроградния период.


2. Не приемайте и не започвайте нова работа. Ако го направите, може да съжалявате. Дори да намерите обещаващо работно място, след няколко седмици ще се окаже, че длъжностната ви характеристика е съвсем различна от първоначалната договорка. По време на ретрограден Меркурий нещата не са такива, каквито изглеждат.

3. Не бързайте да продавате. Търговските сделки обикновено се базират на принципа да се възползваш от правилния момент. За съжаление - едва ли може да има по-неподходящо време за продажби от ретроградния Меркурий. Независимо дали "продавате" идеи или продукти, не прибързвайте с решенията си, защото ще се сблъскате със забавяния, недоразумения и извинения - или клиентът няма да одобри презентацията ви, или ще размисли в последния момент.

4. Не се захващайте с нови проекти. Избягвайте плановете за нови проекти в този период. Или хората няма да ви разберат, или ще се противопоставят на идеите ви. Впоследствие може да се окаже, че сте пренебрегнали ключов детайл от невнимание.

5. Не планирайте важни срещи. Избягвайте или поне сведете до минимум промените в графика си по време на ретроградния Меркурий, защото е много вероятно да се разминете с клиентите си заради недоразумения.

6. Избягвайте честите пътувания. Ако няма начин да отложите конкретни пътувания, просто бъдете нащрек за евентуални проблеми с разписанията, забавяния и други бъркотии. Отделяйте малко повече време за подготовка преди път, бъдете нащрек, защото има по-голяма вероятност да загубите багажа си. За всеки случай проверете още веднъж всички резервации, планирани срещи и адреси, на които трябва да присъствате.

7. Не купувайте компютри или техника. Много е вероятно да се сдобиете с неизползваема машина. Ще съжалявате, че не сте платили за допълнителната гаранция. Препоръчително е да направите резервни копия на най-важните си файлове, за да не изчезнат при някой внезапен системен срив.

8. Не правете ремонти по автомобила си, освен ако не е абсолютно наложително. Опитайте се да отложите поправката на техника по колата си. Ако сте принудени да я дадете на сервиз, проверете три пъти дали всичко по автомобила е наред. Нищо чудно след края на ретроградния Меркурий да осъзнаете, че ремонтът е некачествен и трябва да се направи отново.

9. Не купувайте нови вещи. Много е вероятно да съжалявате за покупките си, но ще бъде твърде късно - или дрехите ще са с грешен номер, или цветът им няма да ви отива, или след три седмици ще намерите същия модел с 40% намаление. Ако купувате подаръци за някого, пригответе се за реакции като "Благодаря, но зеленото не е моят цвят" или "Колко мило, но аз вече имам подобно нещо".

10. Не се пренасяйте в ново жилище и не отдавайте имота си нови наематели. Изведнъж дори най-симпатичните перфектни квартиранти се оказват разхвърляни и безотговорни досадници.

Най-добрият съвет: За да избегнете всички тези проблеми, просто изчакайте края на ретроградния период, преди да вземате важни решения. Комуникацията между хората ще се изясни и вече ще можете да сте сигурни, че не пропускате нито един ключов детайл.

Учила съм физика, астрономия, астрофизика…. За ретрограден Меркурий в Университета не сме учили. За съзвездия как да ги откриваме на небосклона, как да работим със звездни атласи – да. Но хороскопите бяха нещо, което прескачахме като шега. Но след като се говори за Ретрограден Меркурий да разберем какво значи.

May 9, 2016