Учила съм физика, астрономия, астрофизика…. За ретрограден Меркурий в Университета не сме учили. За съзвездия как да ги откриваме на небосклона, как да работим със звездни атласи – да. Астрономията е работа с много цифри и много наблюдения на нощното небе. И днес когато вляза в книжарница в София - книгите по астрономия и астрология са на един рафт. Какво е общото?
В университета хороскопите бяха нещо, което прескачахме, сега когато седна на компютър поглеждам месечния хороскоп, защото идва нов месец, ново начало и може би защото имам нужда от малко позитив.


И така какво означава Ретрограден Меркурий?
Още в древността хората са забелязали, че планетите забавят своя път сред звездното небе, като че ли спират за момент, след това тръгват назад, обратно на естественото си движение през знаците на зодиака. След това идва момент, когато планетата отново забавя своя ход, спира за миг, след което отново тръгва директно. Когато една планета се движи назад, обратно на естественото си движение през зодиака, тя се нарича ретроградна. Разбира се, тези промени в движението на планетите са видими само от позицията на земния наблюдател, защото реално планетите се движат по своите орбити около Слънцето само в една посока.

Според астролозите това вещае срив в комуникациите и затруднения в общуването. Влияете ли се от подреждането на планетите и вярвате ли в такова влияние?

Меркурий - планетата на общуването и средствата за комуникация, на обмяната на информация и документите, на транспорта и пътищата, на интелекта и образованието, на договарянията и търговията през 2019 г. ще бъде в ретроградна фаза в следните периоди:
- 5.03.2019 - 28.03.2019
- 8.07.2019 - 1.08.2019
- 31.10.2019 - 20.11.2019

Какво Не се прави при ретрограден Меркурий?
- Меркурий е свързан с кратки пътувания, но не трябва да се подписват договори.
- Не е добре да се водят преговори.
- Възможни са грешни диагнози в болницата.
- Може да останете неудовлетворени от покупки.
- Внимавайте с шофирането.
- Не очаквайте задълбочени отношения при ново запознанство.

Най-добрият съвет: За да избегнете всички тези проблеми, просто изчакайте края на ретроградния период, преди да вземате важни решения. Комуникацията между хората ще се изясни и вече ще можете да сте сигурни, че не пропускате нито един ключов детайл.

Акценти за първата половина на март
Венера влиза във Водолей в квадратура с Уран;
Меркурий е ретрограден в Риби от 5 до 29 март;
Уран влиза з Телец на 6 март.

Луната се ражда в Риби и Меркурий също е там, при това е ретрограден, обърнат към миналото, потопен в свой си свят, а това са сериозни указатели за мълчание, за вглъбение, за концентрация в невидимите, вътрешните процеси, за изплъзване покрай външното, за необходимост да го пропуснем, да го оставим да ни заобиколи, да изтече.