Наръчник за дома

Наръчник за дома
Как да се справяме с домакинската работа, без скъпи препарати и часове, прекарани между кухнята и банята
Бърсане на прах, миене на подове, търкане на тоалетни, сортиране на пране – поддържането на чист и подреден дом понякога изглежда като непосилна задача дори за дуото Супергърл и Светкавицата. Добрата новина е, че къщовничеството вече не е суперсила, която владеят единствено бабите ни. С помощта на лесни за следване инструкции и голям набор от проверени съвети една книга ни учи как да постигнем съвършенство във всяко кътче на жилището си.

narychnik za domaУдивителният „Наръчник за дома“ (изд. „Вакон“) от австралийката Сара Бейкър


съдържа цялата важна информация, от която имате нужда, за да вдъхвате нов живот на старите мебели, да премахвате вредителите в градината, да съхранявате вещите си и да подреждате гардероба. Да отстранявате петна от вино и червило.

Няма да преувеличим, ако кажем, че това е книга, която трябва да присъства във всеки дом. В допълнение, красивите, изчистени илюстрации на екипа художници от Peter Bull Art Studio в Англия превръщат изданието в истинско произведение на изкуството.

narychnik za doma 1Най-голямото достойнство на „Наръчник за дома“ обаче безспорно са „зелените“ идеи за преобразяване на домакинството. Ще се изненадате, че повечето от естествените заместители на токсичните химически препарати се намират в кухненския ви килер и могат да ви спестят много средства, а накрая ще ви остане време да се поглезите с идеите за домашна козметика.

Ето 5 от стотиците природосъобразни съвети и направи-си-сам проекти, с които Сара Бейкър ще ви вдъхнови да създадете един по-красив, функционален и здравословен дом.

Отпушване на тръби Сипете 1 ч.ч. оцет и ¼ ч.ч. сода бикарбонат в сифона и сложете запушалката за 10 минути. Отмийте с вода.

Отстраняване на варовик от душа Свалете главата на душа, накиснете я в бял оцет за една нощ, изтъркайте я с четка за зъби и я монтирайте.

Естествен оцветител в сладкарството Ако накиснете няколко зърна прясно кафе в един яйчен белтък, той ще позеленее.

narychnik za doma 2Млечна боя за мебели Макар че срокът й на годност е само няколко дни, млечната боя е напълно натурална. Тя придава мек цвят с тебеширен завършек и може да се използва за имитация на стари мебели.
1 В голяма купа смесете сока на 1 лимон с 1 л обезмаслено мляко. Оставете за една нощ на стайна температура.
2 Прецедете пресеченото мляко през сито, застлано с муселин. Изхвърлете твърдите частици.
3 Добавете до 4 с.л. суха боя или експериментирайте с акрилна боя, за да получите желания цвят. Сипвайте боята малко по малко.

narychnik za doma 3Цитрусови „бомбички“ за вана
1 В купа смесете ½ ч.ч. лимонтузу и 1 ч.ч. сода бикарбонат.
2 Добавете 10 капки есенциално масло от портокал и толкова хамамелис, че да се получи влажна смес.
3 Напълнете силиконови формички за кексчета и ги оставете да престоят една нощ, след което извадете „бомбичките“.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.