Как правилно да работим с климатик

Как правилно да работим с климатик
Климатикът е уред, който използваме на работното място, в офиса, все по-често и у дома. Какво трябва да знаем за него за да го използваме по-ефективно, да плащаме по-малко сметки и как да не се разболеем, да не изстинем под него в летните жеги или по-добре да ни стопли в зимния студ.

  • Смяна на филтрите, поне на 6 месеца, това пази от алергии, пръскане със специални спрейове. Филтърът на климатика е една "прекрасна" среда за развитие на т. нар. термомицети. Именно климатиците обичат развитието на хламидии, микоплазми, легионели. Добре е климатикът да има антибактериален въздушен филтър.

  • Разликата между температурата навън и вътре в помещението не трябва да е повече от 8-10 градуса.  Така рискуваме да настинем. Нашият организъм е поставен под стрес, получава се преохлаждане, създава се условие да се активират бактериите, които нормално съществуват в нашата носна и устна кухина и се получават хрема, кихавица.

  • Не изключвайте климатика, настройте го на една температура, така той работи най-ефективно и пести енергия.

  • Ако се стоим точна пред студената струя на климатика, рискуваме да получим схващане, болка по мускулите, болки по ставите.

  • Известно е, че мозъкът ни става ленив когато е горещо, затова 22-24 градуса е температурата, в която организмът ни се чувства комфортно и може да извършва своите задължения


Какво правим, когато е горещо?

При температури, надхвърлящи на места 35 градуса, консумацията на ток се увеличава с близо 10 процента в сравнение със средното потребление за сезона, затова е желателно да се пести енергия.


-  Изберете климатик с висок клас енергийна ефективност "А+"

- Не настройвате на много ниска температура, например 18 градуса, с цел бързо охлаждане.

- Най-добрият начин за охлаждане е поддържане на постоянна температура.

- Температурата при охлаждане трябва да е около 23 градуса.

- Вътрешните филтри на климатика да се почистват редовно, а клапите му да са насочени нагоре за ефективно охлаждане на цялото помещение.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.