Кучетата различават човешките емоции


Разбират ли ни кучетата когато им говорим? Това е въпрос, отговорът на който, всеки който е имал куче иска да знае. Всъщност, ако имате куче и сте го допуснали да бъде ваш другар, имате усещането, че то ви разбора, че водите диалог.

Какво казват учените по този въпрос? Изследователи са доказали, че кучетата са в състояние да различават човешки емоции чрез комбиниране на информация от различни възприятия. (информация публикувана в британския  „Телеграф“)

Кучетата са единствените същества, освен човека, които имат тази способност.

Екип от специалисти по поведение на животните и психолози от Университетите в Линкълн, Великобритания, и Сао Пауло, Бразилия, са доказали, че кучетата формират абстрактни представи за позитивни и негативни емоционални състояния, вместо само да пресъздават заучено поведение.

По време на експерименти на домашни кучета са показани двойки картини на радостни и ядосани хора или на кучета, които изглеждат игриво или агресивно.

След това учените са пуснали записи на звуци на игрив или агресивен лай и на човек, който казва "ела тук" с радостен или ядосан тон.

Изследователите са установили, че кучетата са склонни да поглеждат към изображенията, които отговарят на тона на гласа и че по-често избират съответстващото лицево изражение. Кучетата са се справили още по-добре при разпознаването на тона на други кучета.

През 2015 г. екип във Виена откри, че кучетата разбират дали даден човек е щастлив или ядосан, гледайки лицето му. Новото проучване показва обаче, че кучетата са способни на нещо повече от разпознаване на лицеви изражения - че са способни на реални емоционални възприятия.

На снимката е нашето куче, а той си е другар, който ни следва при разходките в планината