Котките имат ли акцент?


Разбират ли котките какво им говорим? Всеки, който има мъркащ другар иска да знае отговора на този въпрос.

В къщи имаме и куче и котарак. Това, което е проверено, че различават имената си – кучето реагира на неговото име, а котаракът на неговото. Също така след повтаряне на определени неща на английски и немски изпълняват това, което им се казва, дори за кучето предпочитаме на немски, защото командите са ясни и кратки. По-трудно е когато се опитваме да ги включим в комуникация в онлайн чат – не реагират на образа на стопанина си и им трябва време за да започнат да реагират на гласа му.

До тези изводи и подобни може би е стигнал всеки, който общува със своя любимец. Учените също правят изследвания. Като това на шведски учени, които търсят отговор на въпроса имат ли котките акцент.

Сузан Хуепс, която е фонетичен изследовател от Лундския университет в Швеция,  събира проби от звуци на котки от Лунд, в южната част на страната и от Стокхолм, който е на приблизително 650 километра на север.

Анализирайки мелодиите и тоновете на котешкото звучене от двата региона, тя се надява да открие дали то се променя в зависимост от мястото, където те живеят.

Изследването е част от по-голямо проучване за взаимодействието между хората и котките, което цели да подобри нашето разбиране, що се отнася до котешките нужди. Проектът ще бъде разделен на две отделни части. В първата ще се анализира „мелодията“ на звуците, за да разбере дали има разлика между котешки породи или пък между различните емоционални състояния на животните. При второто, на котките ще се пуска човешки говор и ще се проследяват техните реакции.

„Дали те предпочитат да се обръщаме към тях като към деца или като към възрастни? Могат ли да разпознаят глас по неговата интонация и маниер на говорене?“, се пита изследователката.

„Може би всяка порода ще звучи по различен начин или пък котки, живеещи в други държави, където човешкия говор има друг ритъм, ще звучат другояче. Ако открием, че котките усвояват тези мелодии, то бихме могли да помогнем на техните собственици да разбират по-добре сигналите, които любимци им изпращат“.