Това, което знаете, че трябва да се спи в проветрена стая, а когато е топло и на отворен прозорец - получи научно обясненение.

Ако имате проблем със заспиването, помислете да отворите прозореца или поне вратата на спалнята си към друга част от жилището, препоръчват специалисти, цитирани от в. „Дейли мейл“, предаде БТА.

Това ще помогне въздухът в помещението да циркулира и ще подобри качеството на съня ви. Така човек спи спокойно, без да се върти в леглото и не се буди посред нощ. Липсата на вентилация води до натрупване на въглероден диоксид в спалнята, в резултат на дишането.

За да проследят ефекта от отворения прозорец, изследователите направили опити със 17 студента от Айндховен, Холандия, в добро здравословно състояние.

sleep woman pixУчастниците спели или в отворени, или в затворени помещения, като учените следели стайната температура. Експертите поставили сензор за движение на възглавниците и на ръцете на доброволците. Нивата на въглеродния диоксид били измервани в спалните 5 дни, колкото продължило и изследването.

Резултатите показали, че по-ниските нива на въглероден диоксид определят по-дълбок и по-ефективен сън, както и по-малко събуждания през нощта.