Все повече хора заболяват от диабет. Той е едно от най-често срещаните нарушения на обмяната на веществата в организма.Причина за развитие на заболяването може да бъде не само наследствената предопределеност, наднорменото тегло, намалената двигателна активност, но и нервно-психическото натоварване и стрес. При диабета панкреаса изработва недостатъчно количество инсулин, който трябва да преработи глюкозата и тя се натрупва в кръвта, предизвиквайки сериозни здравни проблеми. Ако се върнем назад и проследим историята на инсулина, който помага на милиони хора днес да водят нормален живот, трябва да започнем с:

Изследвания и лечение на диабета преди 1920: д-р Фредерик Алън

Диабетът е бил сериозен проблем  много дълго време, но до началото на 1900година, прогнозата е била лоша -  болестния процес не е бил разбиран добре и не е имало лек. Хората с диагноза диабет са знаели само, че те скоро ще си отидат. Д-р Фредерик Алън, лекар и  изследовател, изследвал връзката между храненето и диабета и през 1913 г. и 1919 г.  публикува книга , която разработва терапия за лечение на болестта. Той е известен най-вече днес със своята теория, че  ограничаването на  калориите често ще поддържа кръвната захар под контрол и по този начин диабетици, които губят излишно тегло ще имат по-малко проблеми.

Докато д-р Алън удължава живота на диабетиците, други изследователи като д-р Фредерик Бантинг и неговия помощник Чарлз Бест се  борят с бюрокрацията, липсата на финансиране, както и  летните жеги,за да експериментират с  кучета болни от диабет  и техните панкреатични секрети в лаборатория на университета в Торонто.

Когато дванадесет годишната Елизабет Хюз е била  диагностицирана с диабет от д-р Алън през 1919 г., на нейните родителите било казано,че тя ще почине в рамките на една година. Нейният баща, нюйоркски юрист и политик Чарлз Евънс Хюз и майка и били решени да направят всичко, което може за дъщеря си,за да помогнат на дъщеря им. Елизабет обаче е по-силна от двамата, защото тя е в състояние да поеме отговорността за собствените си грижи,строго прилагайки стриктната диета установена от д-р Алън.

С помощта на своята медицинска сестра Елизабет претегляла и измервала храната си,  тествала постоянно  кръвната си захар и съобразно коригирала диетата си . Тя издържала  на отчаянието и трудностите, които са били част от живота на хората страдащи от диабет - постоянен глад, слабост и болка . Чрез силата на характера си и с помощта на нейното семейство, тя успяла да живее повече от година- от април 1919 до август 1922 г. Тогава инсулина  спасява живота и.

Историята на развитието на инсулин е сложна, изпълнена с разочароващи лабораторни експерименти, трудни личностни отношения и професионални съперничества. Историята е увлекателна  и авторите улавят  усещането за спешност, което дава тласък на усилията на тези, които работят по проблема. Фредерик Бантинг и Чарлз Бест печелят състезанието, но с помощта на няколко други изследователи.

Но без подкрепата  на едно име, което малко хора знаят,  Алек Кловс, който заедно с Eli Lilly младши и старши инсулина не би станал достъпен за милиони  и да спаси техния живот.Те вярвали в развитието на инсулин и са били готови  да рискуват дружество си за производството му. Ели Лили инвестира сериозни суми, за да може  неговите учени, както и канадските учени, които първи изолирали и рафинирали инсулина да го разработят и да го  направят  мощно, надеждно и евтино средство достатъчно за всички, на които е необходимо. Тяхното сътрудничество прави пробив в  медицината и става животоспасяващо лечение в рамките на няколко месеца, а не на години, необходими за въвеждане на ново лекарство на пазара.Източник:

http://www.suite101.com/content/breakthrough-the-discovery-of-insulin--a-review-a323346