Как да намалим сметката за ток

Как да намалим сметката за ток

Лесни трикове, с които да намалим сметките за ток


Според изследвания българинът редовно плаща ипотечния кредит (ако има такъв) и сметката за ток (защото, ако не го плати го спират и има и сума за възстановяване) От друга страна редовното плащане на сметките ни спестява трупането на лихвите по тях. И ако направим някои оптимизации и се научим как да пестим без да се лишаваме от удобствата в ежедневието ни би било чудесно.
Затова споделяме и съветите на инженер Петко Ганчев, енергиен експерт от Велико Търново, който над 30 години се занимава с изобретения, свързани с пестенето на електричество и алтернативни източници на енергия.



Как да пестим ток през зимата?


Трябва да бъдем информирани, последователни и отговорни към домовете си, за да спестим без да стоим на студено през зимата. На първо място експертът поставя осветлението.
Задължително използвайте LED осветление, което е малко по-скъпо, но се избива като пари“, съветва той.


Ако използвате климатик за отопление, специалистът препоръчва да бъде оставен да поддържа 16 градуса.

Обърнете внимание на хладилника. Сигурно знаете, че честото му отваряне дава отражение на сметките за ток. Мислете бързо пред хладилника: „Когато стои отворен всичкият студ се изсипва долу и компресорът започва да работи и ви набутва с ток. Това упражнение може да доведе до доста покачване, поне минимум 50 кW“, обясни експертът и подчертава – мислете за електроуредите още докато ги купувате.
Проверен съвет при мен като домакиня показва, че колкото по-малко лед в камерата на хладилника и във фризера - по-малко ток. Затова редовно (2 пъти в годината изпразване и размразяване) почистване на леда и преглед на продуктите (при замразяване ги слагайте с етикет на който пише дата и какво е)

Известно е, че разликата в цента при закупуването на високоенергиен клас бяла техника се изплаща с по-ниския разход на заплащаната енергия след това.

Автоматичната пералня харчи повече през зимата. „Ако има малки деца, се пере всеки ден. Това заедно с бойлера може да ви вдигне разхода от 20 до 100 лева“, посочи той. Причината е обяснима – през топлите месеци водата, която влиза в пералнята е по-топла, а през зимата – студена. Следователно машината използва повече ток, за да нагрее водата до желаната температура.

Стотинки от сметката за ток може да спестите като изключвате зарядните устройства, които не използвате. Това важи и за всички уреди, които не използвате в момента.

Проверен съвет от моята практика. Научих се на вилата да минавам преди излизане и да изключвам електроуредите от контакта. Когато не е включен хладилник изключвам от ел таблото захранването. Това е за период от дни до седмици. Както се научих да следя за водата, така и за тока.
Когато сме у дома следя електроуредите, които не използваме да са изключени от контакт, включително USB кабелите за захранване на телефони и таблети. Различни ел уреди като кани, часовници, ел бойлери, нагреватели, модеми имат светова индекация затова, че са ключени - затова си създадох навик да ги изключвам от мрежата. Улесненеие затова са разклонители със копче за вкл/изкл (и защита от токова удар).

Петко Ганчев подчертава, че е от изключителна важност да следим часовника на електромерите си. Първо проверете дали е включена опцията за нощна енергия, а след това в колко часа се включва на ползване на нощна. В края на октомври преминаваме на зимно часово време. Така нощната енергия ще бъде от 22 ч. До 6 ч. сутринта.
Хората поне 2-3 пъти в месеца трябва да проверяват дали часовникът на електромера им показва реалния час, за да са сигурни, че отчита адекватно дневната и нощната енергия. Ако има отклонение повече от 10-15 минути, то да звъннат в съответното електроразпределително дружество, да съобщят проблема заедно с абонатния си номер. Служителите са длъжни да реагират – да пренастроят часовника на електромера или да го сменят“, обясни експертът.

Уреди, които хабят енергия, дори когато са изключени
Повечето хора не се замислят дали трябва да изключат уредите от контакта, след като са си свършили работата. Вижте защо изключването на устройствата от контакта си струва:

Зарядно без телефон – около 1.2 вата на ден
Зарядно, оставено в контакта, продължава да използва енергия, дори когато няма устройство, свързано с него.

Цифров ТВ тунер – около 22 вата на ден
ТВ тунерите продължават да работят, след като сте ги изключили и хабят енергия на стойност около 39 лв. на година. След натискането на бутона за изключване телевизорът се озовава в стендбай режим, а не се изключва. Това хаби енергия на стойност около 44 лв. на година.

Персонални компютри и лаптопи – около 96 вата на ден
Дори изключени, персоналните компютри и лаптопите продължават да работят. Ако ги изключите от контакта, можете да спестите около 176 лв. на година.

Устройства с таймер – около 108 вата на ден
Изключвайки подобен уред, можете да спестите до 200 лв. на година.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.