Да заменим пластмасата със стъкло

Да заменим пластмасата със стъкло
Световното производство на пластмаса надхвърля 80 милиона тона годишно, като всяка година се увеличава. Тя не се разгражда напълно, а се разпада на все по-малки парченца, така се поглъща от животните, а накрая се връща по хранителната верига в човешкия организъм.

  • За производство на 1 кг пластмаса се използва 180 л. вода. 

  • 50% oт пластмасата, която използваме, изхвърляме веднага след еднократна употреба.

  • Най-големите замърсители са торбички, чашки, сламки, прибори, шишета.

  • Около 240 найлонови торбички за еднократна употреба на година се използват в България на човек от населението.


Jeremy Irons 5

Морето не е за една ваканция


Пластмасата вече заема близо 40% от повърхността на океана, тъй като 80% от замърсяването на сушата отива в Световния океан, а пластмасата е летлива и лесно попада в реките. 85% от пластмасовите частици в океана са толкова малки, че се считат за микроскопични, което ги прави още по-лесни за поглъщане от животните.

Решение има – да предпочетем алтернативата на пластмасата – опаковки, съдове за съхранение и посуда, направени от стъкло, метал, плат и др., които можем да ползваме многократно.


styklo eko 2
Биенале „Бъди стъклЕКО!“
05 юни от 10 ч. в парка „Гео Милев“ в София
разкрива възможностите за замяна на пластмасовите изделия със стъклени


Това е инициатива, която цели да привлече вниманието на обществото към възможностите за използване на стъклото вместо пластмасовите изделия.

Всички желаещи ще могат да донесат стъклен амаблаж за рециклиране и така да се присъединят към инициативата. Стъклото може да бъде използвано многократно и е един от най-хигиеничните материали за съхранение на хранителни продукти и напитки.

styklo eko 3

Какво можеш да направиш, ако искаш да се погрижиш за природата:Да замениш пластмасовите кутии за храна със стъклени


На първо място те визуално изглеждат по-приятни, но по-важното е, че употребата им е здравословна. Стъклото осигурява възможност за хигиенизиране на съда, което при пластмасата е невъзможно да бъде осъществено. Освен това в масово разпространените кутии от пластмаса има множество съставки, които не са полезни за човека като: фталати, бисфеноли и други токсични вещества. При поставяне на топла храна в пластмасов съд, който е петролен продукт, Вие способствате тези вещества да влязат в реакция с храната Ви. Съхранението на продукти в хладилника Ви в стъклени кутии също е нещо, което може да направите и по този начин ще намалите ежедневното приемане на вредни вещества, съдържащи се в широкоразпространените пластмасови кутии.

Да се откажеш от чашите за еднократна употреба


В ежедневието на детето Ви, а и във Вашето вероятно присъстват множество чаши за еднократна употреба. Направете персонални чаши от материал като стъкло, инокс и др. Първо, че ще бъде по-полезно, второ, че е по-приятно, а вероятността от разсипване на съдържанието е намалена, тъй като ако стиснете чашата тя няма да се смачка. Изчислено е, че сумата, необходима годишно за пластмасови чаши в детската градина за всички деца е 5 000 лв. Колко много можем да направим за условията в детската градина, ако спестим този разход и го инвестираме в нашите деца.Да замениш пластмасовите бутилки за вода


Пластмасата, която е използвана за бутилирането на вода и напитки не е предназначена за многократно използване. Сами може да се уверите в това, ако разглобите диспенсъра си и видите напластяванията по дъното. Въведете стъклените дамаджани и шишета. Вкусът е много по-добър! Освен това при създаването на пластмасовите продукти се отделя над 2 тона въглеродни емисии, а за изгарянето им още 1,4 тона, при който процес във въздуха се отделят токсини, водещи към генни мутации, хормонални смущения, рак, астма, алергии и други.Да използваш зеления контейнер


Бъди стъклЕКО, като спомагаш за рециклирането на стъклото. Не забравяй – когато изхвърляш опаковките от стъкло, предварително хубаво да измиеш бутилката или буркана. Стъклото може да бъде рециклирано и повторно използвано, а в България вече можем да се похвалим с площадка за рециклиране на стъклени отпадъци.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.